Ουγγαρία: Δυσκολότερο νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις με την υπογραφή της Ακροδεξιάς

Ουγγαρία: Δυσκολότερο νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις με την υπογραφή της Ακροδεξιάς

Ακόμη ένα βήμα πίσω όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Ουγγαρία, καθώς τροποποιήθηκε την Τρίτη επί τα χείρω ο νόμος που αφορά τις αμβλώσεις.

Έτσι, σύμφωνα με την αλλαγή, οι έγκυοι που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση θα πρέπει προηγουμένως να πληροφορηθούν «με ξεκάθαρο τρόπο» από τον μαιευτήρα τους τις «ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου».

Η τροπολογία αλλάζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άμβλωση στην Ουγγαρία, όπου ο τερματισμός της κύησης είναι νόμιμος από τη δεκαετία του 1950 – στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το διάταγμα, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ και θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη και σηματοδοτεί την αυστηροποίηση των κανόνων έρχεται κατόπιν πρωτοβουλίας του νεοναζιστικού κόμματος Mi Hazank (Η πατρίδα μας), που ζητούσε αυτήν την αλλαγή και εξέφρασε την ικανοποίησή του με μια ανακοίνωση.

«Για τουλάχιστον λίγα δευτερόλεπτα, το παιδί εμβρυακής ηλικίας θα μπορεί να ακουστεί από τη μητέρα, προτού να γίνει η άμβλωση», ισχυρίστηκε επίσης η βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος, Ντόρα Ντούρο σε ανάρτησή της στο Facebook, για να συμπληρώσει ανερυθρίαστα ότι ο νόμος, που αναθεωρήθηκε το 1992, «δεν είναι χαραγμένος σε μάρμαρο».

Από την πλευρά της Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «ανησυχητική οπισθοχώρηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη «χωρίς καμία διαβούλευση», θα καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση στην άμβλωση και «θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα τραύματα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήδη μια δύσκολη κατάσταση».

Πηγή: The Associated Press, Euronews

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter