Ουγγαρία: Ενισχυμένη βγαίνει η αντιπολίτευση μετά τις Ευρωεκλογές – Το καθεστώς Όρμπαν αμφισβητείται πολιτικά

Ουγγαρία: Ενισχυμένη βγαίνει η αντιπολίτευση μετά τις Ευρωεκλογές – Το καθεστώς Όρμπαν αμφισβητείται πολιτικά

Μπορεί το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, Fidesz να κέρδισε το 44% των ψήφων στις ευρωεκλογές της Κυριακής, όμως αυτό δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τον «Βικτάτορα» της Ευρώπης. Το 44% είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει εδώ και δύο δεκαετίες σε κάποια εκλογική αναμέτρηση (εθνικές ή ευρωεκλογές) και υπάρχει η γενικευμένη εκτίμηση ότι σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μονοκρατορίας του Όρμπαν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η απειλή στο καθεστώς που έχει φτιάξει ο Ούγγρος πρωθυπουργός γίνεται πιο «πραγματική» αν συνυπολογίσει κανείς πρώτον ότι σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβε 11% περίπου λιγότερο, αλλά και ότι ο νέος πολιτικός του αντίπαλος και πρώην κοντινός του συνεργάτης και πρώην στέλεχος του Fidesz, ο Πίτερ Μάγιαρ, έλαβε 29% της ψήφου στις ευρωεκλογές. Το κόμμα του Μάγιαρ, Tisza κατάφερε με το ποσοστό αυτό που θεωρείται σοκ για την ουγγρική πολιτική σκηνή να αποσπάσει 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και να αναδειχθεί στη μόνη… βιώσιμη εναλλακτική τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όσο και για την εθνική πολιτική.

Παρά την σχετική… κατάρρευση των ποσοστών του Fidesz, ο Όρμπαν στην επινίκια ομιλία του, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις του το τελευταίο 48ώρο εμφανίζεται να πανηγυρίζει και δεν μετακινείται ούτε εκατοστό από την ατζέντα και την ρητορική που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αν θέλουμε να συνοψίσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε καλύτερα ως ένα τηλεγράφημα που πάει κάπως έτσι: Μετανάστευση τελεία και παύλα. Φύλο τελεία και παύλα. Πόλεμος τελεία και παύλα. Σόρος τελεία και παύλα, Βρυξέλλες τελεία και παύλα».

Από την πλευρά του ο 43χρονος Πίτερ Μάγιαρ σχολίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών λέγοντας πως: «Το Fidesz έχει μόνο έναν αλλά πολύ ισχυρό αντίπαλο για τις επόμενες εθνικές εκλογές: το κόμμα μας Tisza». Όπως υποστήριξε σκοπεύει το κόμμα του να είναι σταθερά κεντρώο και να λειτουργεί με βάση μια πλατφόρμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ούγγρων.

Οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Fidesz, συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλδημοκρατικών και των πράσινων κομμάτων, έλαβαν μόνο το 8% των ψήφων και δεν έφτασαν το όριο για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει πληγεί από πολλαπλά σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης που είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθούν πολλά βασικά μέλη του κόμματός του.

Διαβάστε επίσης:

Ζακ Κωστόπουλος: Την ενοχή μεσίτη και κοσμηματοπώλη ζητά ο εισαγγελέας

Πάτρα: Παρίστανε τον γιατρό και ζήτησε 175.000 ευρώ από ηλικιωμένη για να σώσει την κόρη της

Ηλεία: Δίωξη για ανθρωποκτονία και ακόμα τέσσερα αδικήματα στον 37χρονο για τη δολοφονία της 11χρονης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter