Ουγγαρία: Η ενωμένη αντιπολίτευση «παίζει» συντηρητικά απέναντι στον Βίκτορ Όρμπαν

Ουγγαρία: Η ενωμένη αντιπολίτευση «παίζει» συντηρητικά απέναντι στον Βίκτορ Όρμπαν

Ένας επαρχιακός δήμαρχος, συντηρητικός και θρήσκος, είναι η απάντηση της ενωμένης αντιπολίτευσης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της Ουγγαρίας. Ο 49χρονος Πέτερ Μάρκι-Ζέι, κέρδισε στον δεύτερο γύρο των αρχαιρεσιών της αντιπολίτευσης την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, εν όψει των εκλογών του 2022. Στις διαδικασίες επιλογής έλαβαν μέρος περισσότεροι από 600.000 Oύγγροι, οι οποίοι διάλεξαν έναν μοναδικό υποψήφιο που θα αντιπροσωπεύει έξι κόμματα. Η ενωμένη αντιπολίτευση αποτελείται από κόμματα που ανήκουν σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, τα οποία ενώθηκαν για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους απέναντι στον λαϊκιστή ακροδεξιό ηγέτη, που κυβερνά την χώρα από το 2010.

Ο Μάρκι-Ζέι έλαβε το 56,7% των ψήφων απέναντι στην αντίπαλό του από το Σοσιαλιστικό κόμμα, την ευρωβουλευτίνα Κλάρα Ντόμπρεφ. Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας για την νίκη απέναντι στον Όρμπαν ήταν το γεγονός ότι η Ντόμπρεφ παραδέχθηκε αμέσως την ήττα της και υποσχέθηκε να συστρατευτεί μαζί με το νικητή για να ρίξει το καθεστώς του Όρμπαν. Ο Μάρκι-Ζέι αποκάλεσε τη συμμαχία αυτή «συνασπισμό της αγνότητας», με την οποία υποσχέθηκε την αποκατάσταση της ελευθερίας στη χώρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση είναι στήθος με στήθος με το κυβερνών κόμμα Fidesz.

Ποιος είναι ο Μάρκι-Ζέι

Ο Μάρκι-Ζέι είναι ένας συντηρητικός, ένθερμος Καθολικός πατέρας επτά παιδιών. Υπήρξε παλιότερα κοντά στο Fidesz ενώ παρουσιάζει ένα προφίλ που δύσκολα μπορεί να χτυπήσει ο Όρμπαν, ο οποίος είναι υπέρμαχος μιας Ευρώπης «χριστιανικής και συντηρητικής». Ο δήμαρχος της νοτιοανατολικής κωμόπολης Χουντμεζοβασάρχελ κατάφερε να εκλεγεί, με το μικρό κίνημά του «Η Ουγγαρία του καθενός», σε αυτό το προπύργιο του κόμματος του Όρμπαν το 2018, πράγμα που έχει στην προμετωπίδα της εκστρατείας του.

Ο Μάρκι-Ζέι είναι ένας ηλεκτρικός μηχανικός που έχει δουλέψει σε θυγατρικές της Εταιρείας Ηλεκτρισμού της Γαλλίας στην χώρα, όσο και σε άλλες εταιρείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Είναι ένα κλασικό δείγμα της νέας τάσης της δεξιάς στην κεντρική Ευρώπη, η οποία είναι υπέρ της Ευρώπης και κατά της διαφθοράς, που μιλά ξένες γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά σε αυτή την περίπτωση) και θέλει να βάλει τέλος στις υπερβολές των εθνολαϊκιστικών δυνάμεων παραμένοντας, ταυτόχρονα, συντηρητική σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε από τα έξι κόμματα, ο Μάρκι-Ζέι υπόσχεται πρώτα και κύρια να επανορθώσει το κράτος δικαίου που έχει πληγεί από το καθεστώς Όρμπαν, να ανοίξει έρευνες για τον πλουτισμό των συγγενών του και να στερεώσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ, υιοθετώντας το ευρώ και εισάγοντας την Ουγγαρία στη δικαιοδοσία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Αν και οι αριστερές ιδέες φαίνεται να μην είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα, ο Μάρκι-Ζέι, σε ένα άνοιγμα προς τους αριστερούς ψηφοφόρους, αν εκλεγεί είπε –με μια δόση χριστιανικής ευλάβειας- ότι θα πάρει «στην αγκαλιά του τους Εβραίους, τους Ρομά, τους ομοφυλόφιλους. Πάντα θα είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων», υπογράμμισε, ενώ ο Όρμπαν πέρασε έναν αμφιλεγόμενο νόμο τον περασμένο Ιούνιο που απαγορεύει την επίδειξη περιεχομένου που αναπαριστά την ομοφυλοφιλία σε ανήλικους. Αν και τα ελεγχόμενα από τον Όρμπαν ΜΜΕ έχουν αγνοήσει την ύπαρξή του, το Fidesz έχει ήδη εξαπολύσει εκστρατεία στο Facebook για να εξασφαλίσει ότι ο Μάρκι-Ζέι θα παραμείνει ο υποψήφιος «της παλιάς αριστερής πολιτικής», να τον κατηγορήσει ότι είναι υπέρ «της επέμβασης των Βρυξελλών στα εσωτερικά ζητήματα της Ουγγαρίας» και ότι είναι υπέρ της μετανάστευσης…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter