Ουγγαρία: Μετά την Τουρκία, ο ‘Ορμπαν συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Μετά την Τουρκία, ο ‘Ορμπαν συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Denes Erdos

Με την ουρά στα σκέλια, τόσο μετά την άρνηση της Σουηδίας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μαζί του, όσο και μετά από το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο μοναδικός ηγέτης στην Ιστορία που για να μην ταπεινωθεί από τις αποφάσεις των ομολόγων του πήγε τουαλέτα σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσισε ότι τελικά στηρίζει κι αυτός την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως πλέον κάνει και η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία εδώ και μήνες κρατούν παγωμένη την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, όμως μετά από την χθεσινή ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Όρμπαν έμεινε μόνη της.

Έτσι πλήρως απομονωμένος ο Όρμπαν, βλέποντας ότι η Τουρκία ετοιμαζόταν να επικυρώσει το πρωτόκολλο έσπευσε να καλέσει την Σουηδία για διαπραγματεύσεις. Το στραπάτσο συνεχίστηκε με την άρνηση του Σουηδού ΥΠΕΞ, στην πρόταση για συνομιλίες.

Στη συνέχεια ήρθε και η τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο Όρμπαν αναγκάστηκε να αναρτήσει στα σόσιαλ μίντια του πως: «Είπα ξανά (σ.σ. στον Στόλτενμπεργκ) ότι η ουγγρική κυβέρνηση στηρίζει τη σουηδική υποψηφιότητα και ότι θα συνεχίσει να ζητά από το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει την επικύρωση της σουηδικής ένταξης με την πρώτη ευκαιρία».

Η απάντηση Στόλτενμπεργκ έδωσε συνέχεια στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Ουγγαρίας, αφού σύμφωνα με το γ.γ. του ΝΑΤΟ: «Είχαμε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Χαιρετίζω τη σαφή υποστήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ για την επικύρωση μόλις συνέλθει εκ νέου το Κοινοβούλιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter