Ουγγαρία: Ο Ορμπάν στοχεύει ξανά τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν στοχεύει ξανά τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επιδιώκει να εγκρίνει ένα νόμο ο οποίος αναμένεται να εντείνει την καταπίεση στα εγχώρια Μέσα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να υποβάλει για διαβούλευση την Τρίτη το κυβερνών κόμμα Fidesz, προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου γραφείου επιφορτισμένου με τη διερεύνηση δραστηριοτήτων που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Συνέχεια από παλιές πρακτικές

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά η ηγεσία του Fidesz προτείνει ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καλύπτει και περιπτώσεις χρηματοδότηση από το εξωτερικό σε πολιτικά κόμματα, και πιθανώς επίσης σε Μέσα ενημέρωσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τις οποίες ο Ορμπάν έχει κατηγορήσει ότι λειτουργούν υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον ή/και των Βρυξελλών.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός ο οποίος πέρασε πάνω από μια δεκαετία για να εδραιώσει την εξουσία του και να επεκτείνει την επιρροή του κόμματός του σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, έχει εδώ και καιρό προωθήσει την ιδέα ότι ξένες οντότητες αναμιγνύονται στην ουγγρική πολιτική και ότι οι επικριτές του ενεργούν ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Το 2017, η Ουγγαρία ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ΜΚΟ, ο οποίος υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση για να διασφαλίσει τη διαφάνεια των ομάδων που λαμβάνουν δωρεές από το εξωτερικό. Το δικαστήριο της ΕΕ έκρινε αργότερα ότι ο νόμος παραβίαζε τα δικαιώματα των Ούγγρων. Παρά τις νομικές οπισθοδρομήσεις και τη διεθνή κριτική, ο πρωθυπουργός συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι εγχώριοι επικριτές του ελέγχονται από εξωτερικές δυνάμεις.

Σε μια συνεδρίαση του κόμματος τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός παραπονέθηκε συγκεκριμένα για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, επικαλούμενος ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης «που χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες ή μέσω του δικτύου Σόρος».

Ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου

Τώρα, καθώς η Ουγγαρία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρω-εκλογών και των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους, Ούγγροι δημοσιογράφοι και ομάδες παρατηρητών ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει άλλο ένα βήμα στην εκστρατεία της για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές.
Η ηγεσία της Telex, ενός από τα λίγα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας, εξέδωσε πρόσφατα δημόσια προειδοποίηση ότι «υπό το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας», η κυβέρνηση του Ορμπάν «κήρυξε τον πόλεμο στον αντιπολιτευόμενο Τύπο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter