Ουγγαρία: Οργή από τους καλλιτέχνες για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ορμπάν

Ουγγαρία: Οργή από τους καλλιτέχνες για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ορμπάν

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Ορμπάν κατέθεσε στη βουλή της χώρας ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους στη θεατρική σκηνή της χώρας, θέλοντας να θεσπίσει μια «ενιαία στρατηγική».

Ο Βίκτορ Ορμπάν θέλει να βάλει «χέρι» και στο θέατρο, με ορισμένες διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να προβλέπουν τη θέσπιση ενός Κρατικού Πολιτιστικού Συμβουλίου για την «ενοποιημένη στρατηγική κατεύθυνση διαφόρων τομέων του πολιτισμού». Η εξέλιξη αυτή άνοιξε μέτωπο μεταξύ των καλλιτεχνών και της ακροδεξιάς κυβέρνησης. Οι ηθοποιοί φωνάζουν για τα όσα θα έρθουν με το νέο νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για διορισμό διευθυντών που «αρέσουν» στην κυβέρνηση, αλλά και «κατάπνιξη» της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Τη Δευτέρα, 2.000 άνθρωποι αψήφησαν τον βροχερό καιρό και κατέβηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου. «Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο», έγραφε ένα πλακάτ. Στη διαδήλωση συμμετείχαν προβεβλημένοι ηθοποιοί, διευθυντές θεάτρων, ανάμεσά τους και ο αριστερός νέος δήμαρχος της πόλης Γκέργκελι Καρατσόνι, 

«Αν υπερασπιστούμε την ελευθερία του θεάτρου, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της πόλης», δήλωσε ο Καρατσόνι στο πλήθος των διαδηλωτών.

«Είμαι δημοκράτης, και αυτό είναι ένα βήμα προς την κλοπή ακόμη ενός τομέα που ανήκει στο λαό: Αυτή τη φορά είναι τα θέατρα», είπε ο Γκάμπορ Τίμαρ, ένας 67χρονος συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter