Ουγγαρία: Προβάδισμα Όρμπαν εν όψει εκλογών

Ουγγαρία: Προβάδισμα Όρμπαν εν όψει εκλογών

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 6% έναντι της Ενωμένης Αντιπολίτευσης σε δημοσκοπήσεις στα τέλη Μαρτίου, εν όψει των εκλογών της 3ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα δημοσκοπήσεων τόσο στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico όσο και στον ιστότοπο Europe Elects, που παρουσιάζει το μέσο όρο εθνικών δημοσκοπήσεων, το ποσοστό του Όρμπαν κινείται στο 50% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ εκείνο της Ενωμένης Αντιπολίτευσης αγγίζει το 44%.

Η πρωτοφανής αυτή συγκέντρωση ψήφων γύρω από τα δύο αυτά κόμματα οφείλεται στο γεγονός ότι από την μια πλευρά, ο Όρμπαν έχει δημιουργήσει ένα κλειστό καθεστώς ημετέρων, ένα προσωποκεντρικό σύστημα το οποίο φροντίζει τα άμεσα συμφέροντα μιας κλειστής κάστας ανθρώπων πολύ κοντά στον ούγγρο πρωθυπουργό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρούς «πελατειακούς» δεσμούς με το εκλογικό κοινό,  αψηφώντας δημοκρατικές διαδικασίες και το λεγόμενο κράτος δικαίου, για το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει εισπράξει την οργή των ευρωπαϊκών θεσμών.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η Ενωμένη Αντιπολίτευση, ένα πολιτικό σχήμα που προέκυψε από την ένωση διαφόρων κομμάτων: τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και το πρώην ακροδεξιό, που πλασάρεται τώρα ως κεντροδεξιό, Jobbik. Υποψήφιος της Ενωμένης Αντιπολίτευσης για πρωθυπουργός είναι ο Πέτερ Μάρκι-Ζέι, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που είναι σήμερα δήμαρχος του Χοντμεζοβασάρχελι, μιας πόλης στη νότια Ουγγαρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter