Ουγγαρία: Σιγεί και το ανεξάρτητο ραδιόφωνο

Ουγγαρία: Σιγεί και το ανεξάρτητο ραδιόφωνο

Τίποτε δεν έχει απομείνει, όπως καταγγέλλεται, στη μιντιακή μονοκρατορία του Ορμπάν

Στην αρχή ήταν η «Népszabadság», το Origo και το Index και πλέον όπως όλα δείχνουν σειρά παίρνει ο Klubrádió. Η μια μετά την άλλη οι ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές της Ουγγαρίας οδηγούνται είτε στην εξαγορά από φιλοκυβερνητικά συμφέροντα είτε στη φίμωση. Αυτήν τη φορά σειρά έχει πάρει ο Klubrádió, ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος για χρόνια δίνει φωνή σε όσους επικρίνουν τις πολιτικές του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Το τίμημα της ανεξαρτησίας του πληρώνεται στο δικαστήριο, το οποίο πριν από λίγες ημέρες απέρριψε το αίτημα του σταθμού για παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργίας του.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) μαζί με τους εταίρους της Media Freedom Rapid Response (MFRR) εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη δικαστική απόφαση προειδοποιώντας ότι η φίμωση του Klubrádió θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ό,τι απέμεινε από τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα.

«Αυτή η απόφαση αποτελεί μια σημαντική νίκη για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια με στόχο να καταστρέψουν έναν από τους τελευταίους ανεξάρτητους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που δίνουν φωνή σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων.

Ακόμη κι αν ο σταθμός κερδίσει την έφεση, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει αμέσως στον αέρα, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία προσφυγής ενός αντίπαλου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για την ίδια συχνότητα. Η δε διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει χρόνια με αποτέλεσμα ο Klubrádió να εγκλωβιστεί με νόμιμο τρόπο και να οδηγηθεί νομότυπα στη φίμωση.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη καθώς ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας οδηγείται σε σταδιακή εξαφάνιση από τα ραδιοκύματα. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί αμέσως με την ουγγρική κυβέρνηση για να βρει λύση που θα επιτρέψει στον Klubrádió να παραμείνει στον ραδιοφωνικό αέρα τουλάχιστον έως ότου επιλυθεί η τρέχουσα νομική διαφορά» σημειώνεται.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζεται, «είναι σημαντικό να αναγνωριστεί από την επιτροπή ότι αυτό που συμβαίνει με τον Klubrádió, όπως ακριβώς και η κατάσταση που αντιμετώπισαν άλλα ανεξάρτητα Μέσα, όπως το Index, το Origo και η Népszabadság, έχει σχεδιαστεί προσεκτικά από την κυβέρνηση. Δεν είναι απίθανο μάλιστα η πτώση του Klubrádió να παρουσιαστεί ως απόφαση που ελήφθη με το γράμμα του νόμου και όχι με τη μορφή πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παραβιάζει άμεσα το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης. Η Κομισιόν πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως αυτό το ζήτημα με την κυβέρνηση για να βρει μια άμεση λύση, χωρίς την οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Klubrádió θα σιωπήσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ακροατές στη Βουδαπέστη να αποκλειστούν από την πρόσβαση σε μια ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Στο κόκκινο η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία η ετήσια έκθεση που δημοσίευσε η Τουρκική Ενωση Δημοσιογράφων. Οπως προκύπτει, η πανδημία και οι νομικές εξελίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενέτειναν το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα. Αναλυτικότερα:

• Μόνο το 9% των δημοσιογράφων δήλωσε ότι θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία που μοιράστηκαν μαζί του επίσημες πηγές σχετικά με την πανδημία.

• Ενας στους δύο απειλήθηκε.

• Ενας στους τέσσερις υπέστη σωματική βία.

• Ενας στους πέντε συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη χωρίς να τεθεί υπό κράτηση.

• Ενας στους έξι δημοσιογράφους έχει δίκη σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση παρουσιάζει και ευρήματα σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και τις πωλήσεις των εφημερίδων.

• Το 80% του έντυπου Τύπου είναι ανοιχτά φιλοκυβερνητικό.

• Το 90% των τηλεοπτικών καναλιών φιλοξενεί φιλοκυβερνητικές εκπομπές.

• Οι εφημερίδες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τη μείωση των πωλήσεων μετά την πανδημία κατά 30%.

• Ο αριθμός των μελών του σωματείου των δημοσιογράφων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Παράλληλα με την παρακολούθηση της κατάστασης της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσιογράφων η έκθεση παρουσιάζει και ορισμένα συμπεράσματα αναφορικά με την εξέλιξη των νομικών διαδικασιών. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα, ο Οργανισμός Διαφήμισης Τύπου (BİK) εξέδωσε συνολικά 86 επίσημες απαγορεύσεις παροχής διαφήμισης σε εφημερίδες. Ακόμη, όσα κανάλια χαρακτηρίστηκαν αντιπολιτευτικά δέχτηκαν πρόστιμα ύψους 1,18 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά πέντε τηλεοπτικές εκπομπές τέθηκαν σε αναστολή. Επίσης, τα τελευταία πέντε χρόνια 63.041 πολίτες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου», εξ αυτών οι 3.831 καταδικάστηκαν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter