Ουκρανία: Αδιέξοδο και αλληλοκατηγορίες στις διαπραγματεύσεις Κουλέμπα με Λαβρόφ ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία

Ουκρανία: Αδιέξοδο και αλληλοκατηγορίες στις διαπραγματεύσεις Κουλέμπα με Λαβρόφ ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία

«Καμία πρόοδος» δεν πραγματοποιήθηκε στην συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε πως δεν καταγράφηκε πρόοδος στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, ανέφερε όμως πως συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του «στο βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις».

«Έκανα ό,τι μπορούσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως το Κίεβο ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκεχειρίας, εμφανώς απογοητευμένος, ο Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών. Δεν έγινε καμία πρόοδος σ’ αυτό γιατί άλλοι αποφασίζουν γι ‘αυτά τα ζητήματα στη Ρωσία» φωτογραφίζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κουλέμπα ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αναζητήσει ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις, αλλά η χώρα δεν θα παραδοθεί. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν επιθυμεί να το κάνει.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία» και επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες». Πρόσθεσε δε πως το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα εξαρτηθεί από την Ουκρανία κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά πως «και στον Μινσκ έγινε συμφωνία αλλά οι Ουκρανοί την παραβίασαν».

Σχετικά με το αν θα υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως αυτό θα γίνει από την πλευρά του Ρώσο προέδρου μόνο αν υπάρχει σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ  δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αρνηθεί μια συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητηθούν «συγκεκριμένα» θέματα, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου.

Συνεχείς βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος ενώ ο αντιπρόεδρος της ουρανικής κυβέρνησης ανέφερε πως μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές και στο λιμάνι της πόλης. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς στην πόλη ενώ ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν και το παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης το απόγευμα της Τετάρτης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα ανάμεσά τους και ένα μικρό κορίτσι.

 

Παρά τις εικόνες φρίκες που έρχονται στη δημοσιότητα με εγκυμονούσες γυναίκες και παιδιά να βγαίνουν έξω από το νοσοκομείο τραυματισμένες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι ψευδείς και ισοδυναμούν με «πληροφοριακή τρομοκρατία».

 

«Πρόκειται για πληροφοριακή τρομοκρατία», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία.

«Μικρή πρόοδο» προς το Κίεβο από τα ρωσικά στρατεύματα

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία  αναφέρει ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ρωσική αεροπορική δραστηριότητα» πάνω από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να οφείλεται στην «απροσδόκητη αποτελεσματικότητα και αντοχή» των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «σημειώσει μικρή πρόοδο σε πάνω από μια εβδομάδα» και υφίσταται «συνεχείς απώλειες» στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Την ίδια στιγμή,  Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

 1.207 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη σε 9 ημέρες

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες – 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter