Ουκρανία: Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ – Δεν στέλνουν πλέον πληροφορίες τα συστήματα ελέγχου, λέει ο ΔΟΑΕ

Ουκρανία: Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ – Δεν στέλνουν πλέον πληροφορίες τα συστήματα ελέγχου, λέει ο ΔΟΑΕ

Συναγερμός έχει σημάνει για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι έχει χάσει την επαφή με τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών.

Σε δήλωση την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι ανέφερε «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο Γκρόσι εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την υγεία των 200 τεχνικών και φρουρών στο εργοστάσιο  οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Ανησυχώ βαθιά για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσορνόμπιλ και τους πιθανούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την πυρηνική ασφάλεια. Καλώ τις δυνάμεις που ελέγχουν αποτελεσματικά την τοποθεσία να διευκολύνουν επειγόντως την ασφαλή εναλλαγή του προσωπικού εκεί», είπε ο Γκρόσι.

Με την μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter