Ουκρανία: Ανησυχία για τα πυρηνικά εργοστάσια – Μετά το σταθμό του Τσερνόμπιλ χάθηκε η επαφή και με της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ανησυχία για τα πυρηνικά εργοστάσια – Μετά το σταθμό του Τσερνόμπιλ χάθηκε η επαφή και με της Ζαπορίζια

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας οι οποίες βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Μετά το Τσερνόμπιλ χάθηκε η επαφή και με τον μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό της Ζαπορίζια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χάσει την επαφή με τα απομακρυσμένα συστήματα που παρακολουθούν το πυρηνικό υλικό στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ήρθε μια ημέρα αφότου ανέφερε ότι το ίδιο είχε συμβεί στις εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσερνόμπιλ, κοντά στον εγκαταλελειμμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά λειτουργούν από ουκρανικό προσωπικό σε συνθήκες που η ΔΟΑΕ λέει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι «ανησυχεί για την ξαφνική διακοπή τέτοιων ροών δεδομένων προς τα κεντρικά γραφεία του ΔΟΑΕ στη Βιέννη από τις δύο τοποθεσίες, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού με τη μορφή αναλώσιμου ή νέου πυρηνικού καυσίμου και άλλων τύπων πυρηνικού υλικού». ανέφερε η ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή της .

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη διακοπή της επαφής με τα στοιχεία, επισήμανε ο ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι οι μεταδόσεις από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τριών άλλων επιχειρησιακών πυρηνικών σταθμών της, συνεχίζονται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter