Ουκρανία: Διεθνή στήριξη ύψους 55. δισ. δολαρίων ζητά ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Διεθνή στήριξη ύψους 55. δισ. δολαρίων ζητά ο Ζελένσκι

Σε ακόμα μια έκκληση προς τους διεθνείς δωρητές προέβη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τους να αυξήσουν την οικονομική τους συνδρομή προς τη χώρα του, μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο χρειάζεται 55 δισ. δολάρια, τόσο για να καλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, όσο και για την ανοικοδόμηση σχολείων και σπιτιών που καταστράφηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα χρειαστούν 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα του χρειάζεται 17 δισεκ. δολάρια για να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα σπίτια, τα σχολεία και τις κρίσιμες υποδομές συνολικά.

Ο ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως «όσο περισσότερη βοήθεια λάβει η Ουκρανία τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα τερματίσουμε τον πόλεμο στη Ρωσία και τόσο πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα θα εγγυηθούμε ότι ένας τέτοιος σκληρός πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες».

Από την πλευρά τους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εξέφρασαν την αποφασιστικότητα της παγκόσμιας κοινότητας να συνεχίσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ουκρανία θα χρειαζόταν 3-4 δισ. δολάρια σε εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια μηνιαίως τον επόμενο χρόνο – ίσως και περισσότερο. Πρόσθεσε πως οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν δεσμεύσει 35 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την Ουκρανία το 2022: αρκετά για να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό για φέτος. Όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν «πολύ μεγάλες» το 2023.

Από την πλευρά της η Γέλεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εκταμιεύουν άλλα 4,5 δισ. δολάρια σε επιχορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζοντας τη δημοσιονομική τους βοήθεια στα 13 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter