Ουκρανία: Η ΕΕ ανασκουμπώνεται μετά τις δηλώσεις Βανς – Πού αποσκοπεί η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Ουκρανία: Η ΕΕ ανασκουμπώνεται μετά τις δηλώσεις Βανς – Πού αποσκοπεί η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως απάντηση στις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ προχωρούν με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα αποκλείσουν την ήπειρο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, είπε ότι ήταν μια «ιστορική στιγμή για την εθνική μας ασφάλεια» και ήταν σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία είπε ότι θα ζητηθεί η γνώμη των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά δεν θα λάβουν μέρος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να συναντηθούν με Ρώσους διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσκλήθηκε και η Ουκρανία – αν και ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky λέει ότι η χώρα του δεν έχει λάβει τέτοια πρόσκληση.

Σε δηλώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στην Ουκρανία και στους Ευρωπαίους συμμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος Keith Kellogg είπε ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή είχαν εμπλακεί πάρα πολλά μέρη.

«Μπορεί να είναι σαν κιμωλία στον πίνακα αλλά σας λέω κάτι που είναι πραγματικά πολύ ειλικρινές», είπε το Σάββατο.

Η Ευρώπη παραμένει στοιχειωμένη από τις συμφωνίες του Μινσκ, μια αποτυχημένη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας που επιτεύχθηκε το 2015, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το BBC. Οι συνομιλίες, με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, προσπάθησαν να τερματίσουν τις μάχες στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στάρμερ θεωρείται ότι έχει αναλάβει τον ρόλο να φέρει κοντά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να εξασφαλίσει μια ενιαία προσέγγιση για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συζητήσει τις απόψεις των Ευρωπαίων ηγετών όταν επισκεφθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο στα τέλη αυτού του μήνα.

Μια περαιτέρω συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών μαζί με τον Ζελένσκι αναμένεται μετά την επιστροφή του Στάρμερ από την Ουάσιγκτον. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «εργαστεί για να διασφαλίσει ότι θα κρατήσουμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μαζί», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν «να επιτρέψουν κανέναν διαχωρισμό στη συμμαχία που θα αποσπάσει την προσοχή» από τους «εξωτερικούς εχθρούς».

«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ καθώς συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσουμε την απειλή που αντιμετωπίζουμε από τη Ρωσία».

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής από τον Μακρόν

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Σικόρσκι είπε: “Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια μέθοδο λειτουργίας, την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν αναγνώριση μέσω μάχης. Σπρώχνεις και βλέπεις τι συμβαίνει και μετά αλλάζεις θέση, νόμιμη τακτική. Και πρέπει να απαντήσουμε”.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ζελένσκι ζήτησε τη δημιουργία ενός «στρατού της Ευρώπης» εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην βοηθήσουν πλέον την ήπειρο.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, είπε ότι η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, κατέστησε σαφές ότι η παλιά σχέση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής «τελείωσε» και η ήπειρος «πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό».

Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία «δεν θα δεχόταν ποτέ συμφωνίες που έγιναν πίσω από την πλάτη μας χωρίς τη δική μας εμπλοκή» καθώς ο Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του «γελοίου πολέμου» στην Ουκρανία θα ξεκινούσαν «αμέσως». Στη συνέχεια, ο Τραμπ «ενημέρωσε» τον Ζελένσκι για το σχέδιό του.

Ο Τραμπ φάνηκε βέβαιος ότι το ηγετικό του στυλ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία. Η προσέγγισή του με τον Πούτιν έβαλε τέλος σε περισσότερα από τρία χρόνια σιωπής μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση σοκ του Τραμπ αναζωπύρωσε τις μνήμες από τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Ελσίνκι το 2018.

Οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν σχεδόν δύο ώρες συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών στη φινλανδική πρωτεύουσα και συνέχισαν με κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο Τραμπ υπερασπίστηκε τη Ρωσία σχετικά με τους ισχυρισμούς ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Τα σχόλιά του ήρθαν παρά το συμπέρασμα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, το 2016, ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από μια προσπάθεια να ανατρέψει την κλίμακα των αμερικανικών εκλογών κατά της Χίλαρι Κλίντον, με μια εκστρατεία επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και ψεύτικων ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εγκεκριμένη από το κράτος, όπως καταλήγει το BBC.

Διαβάστε επίσης

Έγκλημα στα Τέμπη: Νέο βίντεο Κοκοτσάκη επιβεβαιώνει την καύση υγρών καυσίμων – «Καίγονται» τα βίντεο της κυβέρνησης

Mαζί με τη Σαντορίνη τρίζει συθέμελα και η οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη σύνοδο κορυφής συγκαλεί ο Μακρόν – «Χωρίς την Ευρώπη οι συνομιλίες» λέει ο απεσταλμένος του Τραμπ

Μπλόκο για Τέμπη στην Ευρωβουλή: Βαριά εκτεθειμένη η Λατινοπούλου για συμμαχία με ΝΔ – Ζυμώσεις για συγκυβέρνηση

Documento Newsletter