Ουκρανία: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ

Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που έκαιγε εδώ και μέρες δασική περιοχή  γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ όπως ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και οι φλόγες της βρέθηκαν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο προκαλώντας ανησυχία τόσο για τα επίπεδα ραδιενέργειας όσο και για την οικονομική καταστροφή στην περιοχή.

Ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η φωτιά, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο το 1986, δημιουργεί κίνδυνο ακτινοβολίας.

Ο Ουκρανός ξεναγός, Yaroslav Emelianenko ανέφερε μιλώντας στο BBC ότι η πυρκαγιά έφθασε στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, που βρίσκεται μόλις 2χλμ από όπου φυλάσσονταν τα πιο επικίνδυνα απόβλητα από το εργοστάσιο.

Tο ρωσικό τμήμα της Greenpeace, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες, επισήμανε πως είναι ορατός ο κίνδυνος ανόδου των επιπέδων ακτινοβολίας στην περιοχή.

«Μια πυρκαγιά που προσεγγίζει μια πυρηνική εγκατάσταση ή επικίνδυνης ακτινοβολίας είναι πάντα επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζουμε στη βροχή» επισήμανε ο Rashid Alimov, επικεφαλής ενεργειακών έργων της Greenpeace Russia,

Στις 5 Απριλίου, ο Yegor Firsov, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης της Ουκρανίας, δήλωσε σε μια δημοσίευσή του στο Facebook ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή είχαν αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι όμως, αργότερα απέρριψαν κάτι τέτοιο και δήλωσαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή ήταν «εντός των κανονικών ορίων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter