Ουκρανία: Κινδυνεύει να στερέψει το χρήμα από ΗΠΑ και ΕΕ

Ουκρανία: Κινδυνεύει να στερέψει το χρήμα από ΗΠΑ και ΕΕ
AP Photo/Felipe Dana

Προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ώρες για την οικονομική στήριξη του Κιέβου. Από τη μία πλευρά, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεμείνουν από κεφάλαια για τη στήριξη της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη κάνει πιο δύσκολη την έγκριση κονδυλίων στην ΕΕ, που προορίζονται για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Στις ΗΠΑ, η προειδοποίηση ήρθε από τη διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Σαλάντα Γιανγκ. Σε επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου τη Δευτέρα, έκανε γνωστή την πιο σαφή μέχρι στιγμής εκτίμηση για μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.

«Χωρίς να δράσει το Κογκρέσο, μέχρι το τέλος του έτους θα εξαντληθούν οι πόροι για να προμηθευτούμε περισσότερα όπλα και εξοπλισμό για την Ουκρανία και να παρέχουμε εξοπλισμό από αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα», έγραψε η Γιανγκ στους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων. «Δεν υπάρχει κανένα μαγικό δοχείο χρηματοδότησης για να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή. Μας έχουν τελειώσει τα χρήματα – και σχεδόν ο χρόνος», είπε.

Το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επείγουσα χρηματοδότηση 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του Ισραήλ και του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού, παραμένει σε αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, λόγω της αυξανόμενης αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών να βοηθήσουν το Κίεβο.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Οι ηγέτες της ΕΕ ρισκάρουν να αφήσουν την Ουκρανία με άδεια χέρια σε μια επικίνδυνη στιγμή στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας, καθώς οι διχασμοί για τα οικονομικά απειλούν ένα σωσίβιο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο. Παράλληλα, η Ουγγαρία δεσμεύεται να ματαιώσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Οι διαφωνίες εντός της ΕΕ για τα χρήματα και το μέλλον της Ουκρανίας θέτουν σε κίνδυνο τις κρίσιμες δεσμεύσεις στο Κίεβο, που δόθηκαν πριν από μήνες – ακριβώς όταν η ροή της αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία σταματάει απότομα σε ένα πολιτικά διχασμένο Κογκρέσο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμπλήρωση του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ – συμπεριλαμβανομένων 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία – πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Οι προσπάθειες της ΕΕ για την επίτευξη συμβιβασμού έχουν επιδεινωθεί από τη νίκη του ακροδεξιού Χέιρτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές του περασμένου μήνα και την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που περιορίζει τον δανεισμό της κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεσμεύτηκε και πάλι την Παρασκευή να ασκήσει βέτο στην έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δηλώνοντας σε δημόσιο ραδιόφωνο ότι «είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα πολλών κρατών μελών» και ότι η ένταξη μπορεί να είναι δυνατή μόνο σε «πολλά χρόνια από τώρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter