Ουκρανία: Λευκορώσος ακτιβιστής βρέθηκε απαγχονισμένος – Έρευνα για φόνο από τις αρχές

Ουκρανία: Λευκορώσος ακτιβιστής βρέθηκε απαγχονισμένος – Έρευνα για φόνο από τις αρχές

Ένας Λευκορώσος ακτιβιστής, ο Βιτάλι Σισόφ, που ζούσε εξόριστος στην Ουκρανία βρέθηκε απαγχονισμένος σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του στο Κίεβο νωρίς την Τρίτη και η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες για δολοφονία.

Ο Σισόφ, ο οποίος ηγήθηκε μιας οργάνωσης με έδρα το Κίεβο που βοηθά τους Λευκορώσους να διαφύγουν από τον διωγμό, είχε δηλωθεί από τη σύντροφό του τη Δευτέρα ότι δεν επέστρεψε στην οικία του από σύντομη έξοδο για σωματική άσκηση. Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει κινήσει ποινική υπόθεση για δολοφονία, συμπεριλαμβανομένης και έρευνας για το αν οι δολοφόνοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα ως αυτοκτονία.

Ο Σισόφ αισθανόταν υπό συνεχή παρακολούθηση από τότε που έφυγε από τη  Λευκορωσία πέρυσι, μετά τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ανέφεραν σε δήλωσή τους οι συνάδελφοί του. Είχε προειδοποιηθεί για πιθανές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής ή του θανάτου. «Ο Βιτάλι αντιμετώπισε αυτές τις προειδοποιήσεις στωικά και με χιούμορ» λένε οι συνάδελφοί του.

«Ο Λευκορώσος πολίτης Βιτάλι Σισόφ, ο οποίος εξαφανίστηκε χθες στο Κίεβο, βρέθηκε απαγχονισμένος σήμερα σε ένα από τα πάρκα του Κιέβου, όχι μακριά από τον τόπο διαμονής του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Ουκρανία , η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν γίνει καταφύγια για τους Λευκορώσους κατά τη διάρκεια της άγριας καταστολής από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά από αμφισβητούμενες εκλογές πέρυσι. Ο Σισόφ ήταν επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Σπίτι της Λευκορωσίας στην Ουκρανία» (BDU), ο οποία βοηθά τους Λευκορώσους να βρουν κατάλυμα, δουλειά και νομικές συμβουλές στην Ουκρανία.

Η οργάνωση είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τον Σισόφ. Είπε ότι είχε φύγει από την κατοικία του στις 9 το πρωί και υποτίθεται ότι θα επέστρεφε μία ώρα αργότερα. Οι αρχές της Λευκορωσίας χαρακτήρισαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως εγκληματίες ή βίαιους επαναστάτες που υποστηρίζονται από τη Δύση και περιέγραψαν τις ενέργειες των δικών τους υπηρεσιών επιβολής του νόμου ως κατάλληλες και αναγκαίες. Το BDU επρόκειτο να οργανώσει πορεία στο Κίεβο στις 8 Αυγούστου για να συμπληρώσει ένα χρόνο από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του Λουκασένκο.                                                                              

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter