Ουκρανία: Μαίνεται ο πόλεμος, ο Ζελένσκι συνεχίζει την περιοδεία

Ουκρανία: Μαίνεται ο πόλεμος, ο Ζελένσκι συνεχίζει την περιοδεία

Την ώρα που ο στρατός του Κιέβου προχωρά με αργά βήματα ο Ουκρανός πρόεδρος δίνει τη δική του επικοινωνιακή μάχη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που επισκιάστηκε από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όλες τις χώρες, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πάλι βοήθεια για τη χώρα του εναντίον της ρωσικής εισβολής. «Η μαζική καταστροφή κερδίζει έδαφος» ανέφερε σε μια δραματική αποστροφή του λόγου του ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα πάντα, με εξέχον παράδειγμα τα τρόφιμα.

Τη δυτική ομοψυχία όμως φαίνεται να ραγίζει η Πολωνία, αφού στην ουκρανική πίεση ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απάντησε ότι σταματάει να προμηθεύει με όπλα το Κίεβο, πέραν των ήδη συμφωνημένων. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά. Η ΕΕ εισάγει τα ουκρανικά σιτηρά με ευνοϊκούς όρους και η Βαρσοβία εκτιμά ότι αυτό υπονομεύει την εγχώρια παραγωγή της. Ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι επιδεικνύουν πνεύμα συνεννόησης, αφού οι υπουργοί Γεωργίας των δύο χωρών είχαν σχετική συνάντηση.

Ο πόλεμος πάντως που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ εκτόπισε από τη χώρα ακόμη περισσότερους συνεχίζεται με μικρά στρατιωτικά οφέλη για το Κίεβο. Στο πολεμικό πεδίο η απελευθέρωση των χωριών Κλιστσίβκακαι Αντρίβκα νότια του Μπαχμούτ μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για τη ρωσική άμυνα στην περιοχή. Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να αδρανοποιήσει τρεις ρωσικές ταξιαρχίες. Ο διοικητής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και δοτός της Μόσχας Ντένις Πουσίλιν παραδέχτηκε ότι το χωριό Αντρίβκα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ουκρανικές δυνάμεις. Παράλληλα με το πολεμικό πεδίο, το Κίεβο παλεύει να αντικρούσει τα πυρά και στο επικοινωνιακό πεδίο. Οι «New York Times» ανέφεραν ότι το χτύπημα στην Κοστιαντινίβκα στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε από ουκρανικό πύραυλο, με τον σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντόλιακ να αναλαμβάνει να αποδομήσει τις αναφορές ως μέρος μιας όλο και πιο διαδεδομένης θεωρίας συνωμοσίας.

Το Κίεβο θέλει να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία μετά τις εκκλήσεις από τη Δύση για περισσότερη διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Ετσι, μετά την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ, σχεδόν σύσσωμο το επιτελείο του ωθήθηκε σε παραίτηση, με τον αντικαταστάτη του Ρουστέμ Ουμέροφ να κάνει λόγο για ανανέωση του υπουργείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter