Ουκρανία: Παγκόσμια κατακραυγή για τη φρίκη στην Μπούτσα – Νέες εκρήξεις σε Χερσώνα, Τερνόπιλ και Οδησσό – Κατά 70% κατεστραμμένη η Τσερνίχιβ

Ουκρανία: Παγκόσμια κατακραυγή για τη φρίκη στην Μπούτσα – Νέες εκρήξεις σε Χερσώνα, Τερνόπιλ και Οδησσό – Κατά 70% κατεστραμμένη η Τσερνίχιβ

Φρίκη στην Μπούτσα της Ουκρανίας όπου οι αγριότητες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά κλιμακώνονται με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας οργή και αγανάκτηση. Την ίδια στιγμή, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για μία ακόμα μέρα μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε η Ουκρανική εισαγγελία, εντοπίστηκαν 410 πτώματα στη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και ερευνά τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στη συγκεκριμένη πόλη  «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Μόσχα.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, την ώρα που οι σοκαριστικές εικόνες με τα εκατοντάδες πτώματα αμάχων στην πόλη Μπούτσα λίγο έξω από το Κίεβο, έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στο μεταξύ, σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ ενώ υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ στα δυτικά της χώρας.

Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ και στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.  Δεν υπάρχει όμως καμία επίσημη ανακοίνωση για την επίθεση μέχρι στιγμής.

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στην Μπούτσα

Την ίδια στιγμή οι εικόνες από την Μπούτσα με εκατοντάδες πτώματα να κείτονται νεκρά παντού μετά από ρωσικού βομβαρδισμούς έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Σοκαρισμένος από τις εικόνες νεκρών πολιτών δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και έκανε λόγο για μία «ανεξάρτητη έρευνα, που πρέπει να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».

Όπως ανακοίνωσε η Ουκρανική εισαγγελία, εντοπίστηκαν 410 πτώματα στη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και ερευνά τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Για «σοβαρά ερωτηματικά» και την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο και η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έκανε νέο διάγγελμα τη νύχτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει αύριο Τρίτη «για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις» της χώρας του, όπου εκατοντάδες άμαχοι πυροβολήθηκαν. Ο ίδιος ζήτησε να «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» όσοι ευθύνονται.

Ζαχάροβα: Οι εικόνες από την Μπούτσα «παραγγέλθηκαν» από τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας “παραγγέλθηκε” από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

“Ποιοί είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”, σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

“Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιός ‘παρήγγειλε’ αυτό το θέμα”.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ερευνούν την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων –κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση– τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από πόλεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από την Μπούτσα αποτελούν “πρόκληση” σχεδιασμένη για να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ήταν “μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου”.

Οπτικό υλικό και φωτογραφίες από πτώματα αμάχων διάσπαρτα στην πόλη έχουν προκαλέσει εκκλήσεις από δυτικές χώρες για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα Δευτέρα για να συζητηθεί η “προβοκάτσια από ακραίους Ουκρανούς”, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην Μπούτσα.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής της χώρας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθειά της να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%»

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: «Κτήνη» που «δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» οι Ρώσοι στρατιώτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter