Ουκρανία: Ο στρατός παραδέχεται ότι αποσύρθηκε από τη Μαρίνκα

Ουκρανία: Ο στρατός παραδέχεται ότι αποσύρθηκε από τη Μαρίνκα
AP Photo/Felipe Dana

Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν «στην περιφέρεια» της Μαρίνκα, μιας κοινότητας στο Ντονέτσκ, την οποία η Μόσχα είπε χθες ότι έχει περάσει στον έλεγχό της.

«Το γεγονός ότι μετακινηθήκαμε προς την περιφέρεια της Μαρίνκα και ότι, σε ορισμένα σημεία, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όρια της κοινότητας, δεν θα πρέπει να προκαλέσει γενική κατακραυγή», είπε ο Ζαλούζνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, οι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα της πόλης αυτής αλλά «έχουν ετοιμάσει μια γραμμή άμυνας έξω από την κοινότητα» και προς αυτήν θα αναδιπλωθούν.

Η Μαρίνκα «δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε, λόγω της μεγάλης καταστροφής που υπέστη από τις μάχες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της αυτήν την πόλη που απέχει πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ. Η Μαρίνκα είχε μετατραπεί σε οχυρό από τον ουκρανικό στρατό από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την κατάληψη της Μαρίνκα που, όπως είπε, απομακρύνει το ουκρανικό πυροβολικό από το Ντονέτσκ και θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να έχουν στη διάθεσή τους έναν «μεγαλύτερο επιχειρησιακό χώρο» στη ζώνη αυτή.

Ο Ζαλούζνι εκτίμησε ότι η Ρωσία «έχει σήμερα τη δύναμη να επικεντρώσει τις προσπάθειές της για την καταστροφή μιας πόλης όπως η Μπαχμούτ μέσα σε τρεις μήνες. «Κατανοώ πλήρως ότι οι μαχητές μας κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», κατέληξε.

Βομβαρδισμός στη Χερσώνα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εκκένωση αμάχων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Χερσώνα, βράδυ. Περίπου 140 πολίτες περίμεναν στον σταθμό την αναχώρηση του τρένου εκκένωσης. Εκείνη τη στιγμή ο εχθρός ξεκίνησε μαζικό βομβαρδισμό στην πόλη», έγραψε στο Telegram ο υπουργός Ιγκόρ Κλιμένκο.

Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν δύο συνάδελφοί του και δύο άμαχοι από θραύσματα οβίδων.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι «όλες οι υπηρεσίες» έχουν σπεύσει στον σταθμό όπου υπήρχαν πολλοί άμαχοι και ότι προς το παρόν ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia ανέφερε εξάλλου ότι ο σταθμός και το τρένο έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και τα δρομολόγια μπορούν να συνεχιστούν.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα και την κράτησε επί αρκετούς μήνες το 2022 αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου, από την οποία βομβαρδίζει τακτικά την πόλη. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας, Ρομάν Μρότσκο, είπε νωρίτερα ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σημειωθεί πολλοί βομβαρδισμοί στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Διαβάστε επίσης: Κριμαία: Συγκλονιστικό βίντεο με τη στιγμή της βύθισης ρωσικού πλοίου από τους Ουκρανούς

Η Μόσχα απειλεί τις ΗΠΑ να μη δώσουν στην Ουκρανία έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter