Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε μια προσεκτική και διπλωματική απάντηση στην προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για άμεσες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη Πέμπτη, αργά το βράδυ.
Ο Ουκρανός ηγέτης λογικά αναμενόταν να επικρίνει τον ομόλογό του στη Μόσχα επειδή δεν δεσμεύτηκε σε μια 30ήμερη εκεχειρία, όπως απαίτησαν το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του το Σάββατο.
Αντ’ αυτού, γράφοντας στο X, ο Ζελένσκι το χαρακτήρισε «θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν επιτέλους αρχίσει να εξετάζουν τον τερματισμό του πολέμου».
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ανέμενε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει ότι θα τηρήσει την προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Είναι δύσκολο να πούμε αν ο Ζελένσκι βλέπει πραγματικά την προσφορά του Πούτιν για άμεσες συνομιλίες ως «θετικό σημάδι». Αυτό έχει να κάνει τόσο με την οπτική όσο και με οτιδήποτε άλλο, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το BBC.
Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι θέλουν να θεωρηθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως το εμπόδιο για την ειρήνη.
Αισιόδοξος Τραμπ
Η αντίδραση του Τραμπ ήταν αξιοσημείωτα αισιόδοξη. Γράφοντας νωρίτερα στην πλατφόρμα του Truth Social, υπαινίχθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του. Έγραψε: «Μια δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!»
Ο Πούτιν δήλωσε ότι θέλει να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης».
Από την οπτική του γωνία, αυτό σημαίνει την μη αποδεκτή φιλοδοξία της Ουκρανίας να αποτελέσει μέρος μιας ευημερούσας, δημοκρατικής Ευρώπης αντί να επιστρέψει στην τροχιά της Μόσχας και να γίνει ένα υποτακτικό κράτος – δορυφόρος όπως είναι σήμερα η Λευκορωσία.
Θα θέλει επίσης μια σταθερή δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα απαίτησε το Σάββατο, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκεχειρία, η Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία.
Αυτό φυσικά θα άφηνε το Κίεβο πολύ λιγότερο ικανό να αποκρούσει τις σταδιακές προελάσεις της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή – ή, χειρότερα, μια νέα επίθεση πλήρους κλίμακας για την κατάληψη περισσότερων εδαφών.
Αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία από τους συμμάχους της είναι μια αδιάλειπτη ροή αεράμυνας για να αποκρούσει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύονται κατά μήκος των κοινών συνόρων προς το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.
Λίγο μετά το ξημέρωμα της Κυριακής, η Ρωσία εκτόξευσε πολλά drones. Στις 9 Μαΐου, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες της ότι υπήρχε «σημαντικός κίνδυνος αεροπορικών επιδρομών τις επόμενες ημέρες».
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να εκτοξεύσει έναν ακόμη υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, όπως αυτόν που οι δυνάμεις του εκτόξευσαν σε εργοστάσιο στο Ντνίπρο τον περασμένο Νοέμβριο.
Με την ταχύτητά του να πλησιάζει 10 φορές την ταχύτητα του ήχου, η Ρωσία καυχιέται ότι αυτός ο πύραυλος είναι «ασταμάτητος».
Έτσι, τώρα το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Τραμπ στη συνέχεια – και αυτό θα μπορούσε να έχει και τις δύο κατευθύνσεις.
Θα μπορούσε να αποφασίσει ότι ο ομόλογός του στη Μόσχα απλώς τον παρασύρει, βρίσκοντας τη μία δικαιολογία μετά την άλλη για να μην συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Ή, δεδομένων των ιστορικά θερμών σχέσεων του με τον Πούτιν, θα ρίξει στον Ρώσο ηγέτη μια διπλωματική σανίδα σωτηρίας και θα ασκήσει πίεση στην Ουκρανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη και να ακούσει τις απαιτήσεις της Μόσχας, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός τη Δευτέρα…
Διαβάστε επίσης
Εύθραυστη η εκεχειρία μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν – Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Καιρός: Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Έστησαν Ραδιομέγαρο Κυριάκου Μητσοτάκη – Την Κυριακή στο Documento
Φάμελλος για Τέμπη: Oχι στην υποβάθμιση κατηγοριών για Καραμανλή, διερεύνηση και για Σπίρτζη