Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ και Κουλέμπα – Νεκρό κοριτσάκι από βομβαρδισμό νοσοκομείου παίδων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ και Κουλέμπα – Νεκρό κοριτσάκι από βομβαρδισμό νοσοκομείου παίδων

Ασύλληπτες διαστάσεις λαμβάνει η φρίκη στην εμπόλεμη Ουκρανία που για 15η μέρα πλήττεται από τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, μόνο σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών και δη νοσοκομείων, ακόμα και μαιευτηρίων. Οι εικόνες με έγκυες, με αίματα στα ρούχα τους, να εγκαταλείπουν κτίρια, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας κύματα οργής. Όλα αυτά ενώ έληξε χωρίς συμφωνία η συνομιλία Ουκρανίας – Ρωσίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στην Αττάλεια της Τουρκίας, παρουσία Τσαβούσογλου, την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

 

Δείτε επίσης: Ατελείωτη φρίκη στη Μαριούπολη: Βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων – Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι

Όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που συγκέντρωσε σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις του ίδιου με τον Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

 

 

Από την πλευρά του, ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι «η συνάντηση μεταξύ των υπουργών θα ανοίξει το δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Ωστόσο, η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι πολύ τεταμένη. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα μιλώντας στο CNN τον ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνεχείς βομβαρδισμοί

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας ενώ ο κλοιός σφίγγει κι άλλο γύρω από το Κίεβο αν και το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί αμύνονται σθεναρά και ότι οι δυνάμεις του ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι, έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενώ βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Αλεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Επιθέσεις αναφέρονται επίσης στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οκτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Αναφορές κάνουν λόγο για βομβαρδισμό και δύο νοσοκομείων και ενός εργοστασίου στο Ζίτομιρ, χωρίς θανάτους, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Το ένα τα δύο νοσοκομεία ήταν παιδιατρικό, δήλωσε ο δήμαρχος Serhii Sukhomlyn σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν επιβεβαιωθεί 18 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πριν από δύο εβδομάδες.

Βομβάρδισαν μαιευτήριο – Εικόνες καταστροφής στην Μαριούπολη

Οργή έχει σκορπίσει και ο αεροπορικός βομβαρδισμός μαιευτηρίου χθες στην Μαριούπολη, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκαεπτά ενηλίκων. Οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος, συγκλονίζουν. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 17 τραυματίες, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός αξιωματούχος, Πάβλο Κιριλένκο, ανάμεσα στους οποίους, ωστόσο, «δεν υπήρχαν παιδιά», ενώ -σύμφωνα με το Associated Press- το λιμάνι της Μαριούπολης σείστηκε περισσότερο από ένα μίλι μακριά.

 

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

 

Μια νέα δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε από την ιδιωτική εταιρεία Maxar, δείχνει τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι της Μαριούπολης, ενώ έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές σπίτια, παντοπωλεία και πάρκα.

 

«Μικρή πρόοδο» προς το Κίεβο από τα ρωσικά στρατεύματα

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία  αναφέρει ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ρωσική αεροπορική δραστηριότητα» πάνω από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να οφείλεται στην «απροσδόκητη αποτελεσματικότητα και αντοχή» των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «σημειώσει μικρή πρόοδο σε πάνω από μια εβδομάδα» και υφίσταται «συνεχείς απώλειες» στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Την ίδια στιγμή,  Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

 1.207 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη σε 9 ημέρες

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες – 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter