Ουκρανία: Σφοδρή έκρηξη συγκλόνισε το Κίεβο – Συνεχείς μάχες στο Χάρκοβο – Φόβοι για επίθεση στην Οδησσό

Ουκρανία: Σφοδρή έκρηξη συγκλόνισε το Κίεβο – Συνεχείς μάχες στο Χάρκοβο – Φόβοι για επίθεση στην Οδησσό

Ισχυρότατη έκρηξη, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σφοδρές των τελευταίων ημερών, καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κίεβο, στην εμπόλεμη Ουκρανία, όπου οι μάχες μαίνονται για 21η μέρα. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε μόλις 500 μέτρα από παιδιατρικό νοσοκομείο, σύμφωνα με το OPEN.

Συγκεκριμένα, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βλέπει αχτίδα αισιοδοξίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε κάποια ζητήματα, οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται με την Οδησσό  την εμβληματική πόλη – λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και τη Μαριούπολη να βρίσκονται υπό στενό ρωσικό κλοιό ενώ οι επιθέσεις στα προάστια του Κιέβου συνεχίζονται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων “σε αρκετές επιχειρησιακές περιοχές”», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Επίσης, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Oleksiy Arestovych ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιούν αντεπιθέσεις μικρής κλίμακας σε πολλά μέτωπα και τα ρωσικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος λόγω έλλειψης πόρων.

Στόχος δωδεκαώροφη πολυκατοικία

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων έγινε και πάλι σήμερα μια ακόμη δωδεκαώροφη πολυκατοικία στην περιοχή Shevchenkivsky του Κιέβου. Οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσαν ότι έλαβαν αναφορά στις 6.16 π.μ., ότι θραύσματα οβίδας έπεσαν στο κτίριο προκαλώντας την κατάρρευση του τελευταίου ορόφου καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε ένα εννιαώροφο κτίριο δίπλα.

 

Στο κτίριο ξέσπασε σε πυρκαγιά, ωστόσο κατασβέστηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και 37 απομακρύνθηκαν από το κτίριο.

 

Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο , δέχτηκε επίσης επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες και δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν.

«Ως αποτέλεσμα επίθεσης στα πολυώροφα κτίρια στην περιοχή Nemyshlyansky του Χάρκοβο, πολλά διαμερίσματα σε δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε ενημέρωση το πρωί της Τετάρτης.

Ένα σχολείο επίσης φέρεται να δέχτηκε επίθεση γύρω στις 3 τα ξημερώματα με μέρος του κτιρίου να έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέχοφ τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί από τις επιθέσεις.

Στενεύει ο κλοιός στην Οδησσό

«Οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα πλοία», δήλωσε τη νύχτα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο , αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, πρόσθεσε. Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν 14 πλοία του Ρωσικού Στόλου να πλέουν προς την πόλη της Οδησσού, ανάμεσά τους και ένα αποβατικό πλοίο 120 μέτρων, το Pyotr Morgunov. «Δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

 

Οι σειρήνες ηχούσαν συνεχώς όλο το βράδυ  όπως αναφέρει το CNN, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Περίπου στις 3:00 τη νύχτα, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναστάτωσαν και το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. με τους αμάχους να τρέχουν στα καταφύγια. Σύμφωνα με το «Kyiv Independent», σειρήνες ακούστηκαν επίσης στις πόλεις Ιζιούμ, Ντίνπρο, Τσερκάσι, Ιβάνο – Φρανκίβσκ, Βινίτσια, Κιρόβοχραντ, Κρέμεντσουκ, Μπίλα Τσέρκβα, Νικόπολη, Μικολάιβ, Ιζμαΐλ, Πολτάβα, Κμελνίτσκι, Κριβέ Οζέρο και στην Οδησσό.

Στην Μαριούπολη, η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στη νότια πόλη από τα ανατολικά και τα δυτικά. Επίσης, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκρήξεις και στην περιοχή της Ζαπορίζια κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, άλλα 430 άρματα μάχης, 1375 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 190 συστήματα πυροβολικού και 108 ελικόπτερα έχουν επίσης καταστραφεί.

 

Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter