Ουκρανία: Οπισθοχώρηση για το προσχέδιο συμφωνίας – «Εκφράζει τις θέσεις της Ρωσίας» λέει το Κίεβο – Καταγγέλλει βομβαρδισμούς

Ουκρανία: Οπισθοχώρηση για το προσχέδιο συμφωνίας – «Εκφράζει τις θέσεις της Ρωσίας» λέει το Κίεβο – Καταγγέλλει βομβαρδισμούς

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία, τη στιγμή που αναζητείται διπλωματική λύση. Το Κίεβο από την πλευρά του λέει ότι το προτεινόμενο σχέδιο 15 σημείων που είδε το φως της δημοσιότητας αποτυπώνει τις θέσεις της ρωσικής πλευράς, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι στη Μαριούπολη. Για αιματηρή πρόκληση κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι ο βομβαρδισμός έγινε από το Τάγμα Αζόφ.

Διαβάστε επίσης: Ουδετερότητα και παραίτηση από ένταξη στο NATO προτείνει η Μόσχα – Τι απαντά το Κίεβο

«Εν ολίγοις. Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα προσχέδιο που αντιπροσωπεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας. Τίποτα περισσότερο. Η Ουκρανία έχει τις δικές της θέσεις» τόνισε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ με ανάρτησή του στο Twitter.

Όμως, τόνισε ότι οι δύο μεριές βρίσκονται σε στάδιο που συζητούν «την κατάπαυση πυρός, την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και τις εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι «η Μόσχα θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των συμφωνιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία» κάνοντας λόγο για «οποιαδήποτε πακέτα συμφωνιών».

Νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν διαθέτει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει την τεκμηρίωση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι το Κίεβο διέπραττε γενοκτονία κατά των ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δημοσίευσε τις παρακάτω εικόνες, στις οποίες φαίνεται το θέατρο πριν και μετά τον βομβαρδισμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λίγο αργότερα διέψευσε ότι στοχοθέτησε το θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Η φωτιά κατασβέστηκε αργότερα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για επίθεση σε αμάχους στη Μαριούπολη

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης. Στις εικόνες διακρίνεται μεταξύ άλλων ένα καμένο αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια», έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αναφορές για το «χτύπημα» στην αυτοκινητοπομπή, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία ενός παιδιού, το οποίο ανέφερε πως τραυματίστηκε στην επίθεση.

Σώος ο Έλληνας πρόξενος

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης έφτασε νωρίτερα αισίως στη Ζαπορίζια, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Στη συγκεκριμένη πόλη της Ουκρανίας, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας, μετά την εισβολή της Ρωσίας και την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία το βράδυ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter