Ουκρανία: «Οργή» πολιτικών λόγω έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας – «Θέτουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων»

Ουκρανία: «Οργή» πολιτικών λόγω έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας – «Θέτουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων»

To βλέμμα στην Ουκρανία έστρεψε την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία, δημοσιεύοντας έκθεση στην οποία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι θέτουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων. Η έκθεση προκάλεσε την άμεση καταδίκη Ουκρανών αξιωματούχων.

Οργισμένες αντιδράσεις από την Ουκρανία

Αν και η έκθεση σημείωσε ότι οι τακτικές της Ουκρανίας δεν δικαιολογούσαν τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, η απάντηση από τους Ουκρανούς αξιωματούχους ήταν γρήγορη και οργισμένη. Απέρριψαν την κριτική, επισημαίνοντας ότι ήταν η εισβολή της Ρωσίας που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων.
«Το μόνο πράγμα που αποτελεί απειλή για τους Ουκρανούς είναι ο ρωσικός στρατός εκτελεστών και βιαστών που έρχονται στην Ουκρανία για να διαπράξουν γενοκτονία», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε την Αμνηστία ότι έκανε ψευδή σύγκριση. «Αυτή η συμπεριφορά της Διεθνούς Αμνηστίας δεν έχει να κάνει με την εύρεση και την αναφορά της αλήθειας στον κόσμο, αλλά με τη δημιουργία μιας λανθασμένης ισορροπίας μεταξύ του εγκληματία και του θύματος», είπε σε ένα βίντεο που απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό. Και πρόσθεσε: «Σταματήστε να δημιουργείτε μια ψεύτικη πραγματικότητα όπου όλοι είναι λίγο ένοχοι για κάτι».

Η απάντηση της Διεθνούς Αμνηστίας

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία, που έχει επίσης επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, στήριξε την έκθεσή της. Το πρωί της Πέμπτης, η γενική γραμματέας της, Ανιές Καλαμάρ, σχολίασε στο Twitter: «Σε αυτούς που μας επιτίθενται ισχυριζόμενοι ότι έχουμε προκαταλήψεις κατά της Ουκρανίας, λέω: ελέγξτε τη δουλειά μας. Στεκόμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα. Αμερόληπτα.»


Επίσης, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, κατήγγειλε τις επιθέσεις από «ουκρανικά και ρωσικά τρολ» ενώ υπογράμμισε ότι η πολεμική προπαγάνδα δεν θα «λυγίσει την αμεροληψία μας και δεν θα αλλάξει τα γεγονότα».

Μοτίβο παραβιάσεων των κανόνων πολέμου

Η έκθεση ανέφερε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και είχαν εξαπολύσει πλήγματα από κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ρωσικά αντίποινα που έθεσαν σε κίνδυνο τους πολίτες. Η Αμνηστία είπε ότι είχε τεκμηριώσει ένα μοτίβο της Ουκρανίας να παραβιάζει τους νόμους του πολέμου όταν οι δυνάμεις της επιχειρούσαν σε κατοικημένες περιοχές.

Οι κατοικημένες περιοχές στις οποίες είχαν τη βάση τους οι Ουκρανοί στρατιώτες συνήθως δεν ήταν η μόνη επιλογή που είχαν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ανέφερε ότι υπήρχαν «στρατιωτικές βάσεις ή πυκνές δασώδεις περιοχές κοντά» που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει αντ’ αυτών.

Μη ρεαλιστικές οι εναλλακτικές

Οι εναλλακτικές τακτικές που προτείνει η Αμνηστία να ακολουθήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις -για να βασιστούν σε δάση ή κατασκευές πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές- δεν είναι ρεαλιστικές, σύμφωνα με τον Τζον Σπένσερ, συνταξιούχο ταγματάρχη του αμερικανικού στρατού και ειδικό στις μελέτες αστικού πολέμου με το Madison Policy Forum, ο οποίος μίλησε στους New York Times.

«Το να λέμε ‘μην βρίσκεστε στις αστικές περιοχές’ δεν έχει νόημα», είπε. «Οι Ρώσοι προχωρούν για να πάρουν πόλεις. Οι Ουκρανοί πρέπει να πάνε την άμυνα στις πόλεις για να σταματήσουν αυτό να συμβεί». Και πρόσθεσε: «Εάν οι Ουκρανοί έβγαιναν ανοιχτά και έφερναν τη μάχη στον ρωσικό στρατό, ο πόλεμος θα είχε ήδη τελειώσει – θα είχαν πεθάνει όλοι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter