Ουκρανία: Ρωσικούς βομβαρδισμούς καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ενώ οι άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα- Σε κλοιό Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός

Ουκρανία: Ρωσικούς βομβαρδισμούς καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ενώ οι άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα- Σε κλοιό Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός

Για παραβίαση της εκεχειρίας κατηγορεί το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας τη Ρωσία την ώρα που εκατοντάδες Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και την πατρίδα τους αναζητώντας ένα ασφαλέστερο μέρος από την Ζαπορίζια προς την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, οι άνθρωποι όχι μόνο υφίστανται βομβαρδισμούς, αλλά δεν έχουν θερμότητα, νερό, συστήματα υγιεινής ή τηλέφωνα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο δραματικό του μήνυμα σήμερα ανέφερε πως ένα μικρό παιδάκι πέθανε στην Μαριούπολη από αφυδάτωση γιατί οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή από νερό, ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Παρά το γεγονός πως έχει συμφωνηθεί προσωρινή εκεχειρία, ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ στην Ουκρανία και χθες, Δευτέρα, το βράδυ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως αναφέρει το Associated Press, τα λεωφορεία έπρεπε να παραδίδουν ανθρωπιστικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων στην πόλη, και στη συνέχεια να παραλαμβάνουν πολίτες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος. Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αξιωματούχων ότι τα λεωφορεία ήταν καθ’ οδόν, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου είπε ότι ενημερώθηκε για βομβαρδισμούς στην οδό διαφυγής. Δεν είναι σαφές εάν η συνοδεία ανεφοδιασμού έφτασε στη Μαριούπολη ή αν οι άμαχοι θα επιβιβαστούν ελεύθερα στα λεωφορεία εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί. Ο δήμαρχος αμφισβήτησε επίσης τις εκκενώσεις, λέγοντας στο BBC ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή όπου προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν άνθρωποι. Είπε ότι κάποιοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι, άλλοι ναρκοθετήθηκαν.

Τουλάχιστον 21 άμαχοι έχασαν χθες, Δευτέρα, τη ζωή τους από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα κατά της πόλης Σούμι, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μεταδίδει πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως σήμερα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματισθεί 76, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram.

Στην πόλη Ντεργκάτσι της περιοχής του Χαρκόβου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό, επλήγησαν το λύκειο Ν3 και τετράγωνα με κατοικίες της πόλης. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο παιδάκι. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών στην Μαριούπολη και στην Βοπλνοβάχα καθώς οι πόλεις αυτές έχουν πολιορκηθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, μεταδίδει το πρακτορείο Ukrinform.

Αδειάζουν τις πόλεις οι άμαχοι

Από το πρωί τα λεωφορεία γεμίζουν με Ουκρανούς πολίτες. Στη Σούμι τα πρώτα λεωφορεία με τους αμάχους αναχώρησαν στις 10:00 ώρα Ελλάδος μεταξύ αυτών και περίπου 1.000 ξένοι φοιτητές,  δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι προσθέτοντας ότι κομβόι 20-30 ιδιωτικών αυτοκινήτων αναχωρούν κατά κύματα.

 

Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης την πόλη Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και όπου δημοσιογράφοι του Reuters κινηματογράφησαν την Κυριακή οικογένειες να φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους από σφοδρό βομβαρδισμό. Κάτοικοι έτρεχαν με τα μικρά παιδιά τους σε καρότσια ή κρατώντας μωρά στην αγκαλιά, ενώ άλλοι μετέφεραν κατοικίδια και πλαστικές σακούλες με υπάρχοντά τους.

«Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και στη συνοικία στην οποία ζω, είναι σαν να μην υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν βομβαρδιστεί», είπε μια νεαρή μητέρα που κρατούσε ένα μωρό κάτω από μια κουβέρτα ενώ η κόρη της στεκόταν δίπλα της. «Χθες ήταν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί, ολόκληρο το κτίριο έτρεμε».

 

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Μαριούπολη προκειμένου να παραλάβουν τους αμάχους.

Από το Χάρκοβο απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα.  «Μεταξύ τους είναι μια μητέρα με τα τρία της παιδιά, που σώθηκαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Ωστόσο από το ωστικό κύμα τραυματίσθηκε το ένα παιδί. Επίσης μια γυναίκα δήλωσε ότι την ώρα που μιλούσε με έναν αστυνομικό, μπροστά στα μάτια τους σκοτώθηκε ένα παιδάκι».

 

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Την ίδια στιγμή που οι άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν λυσσαλέα ουκρανικές πόλεις, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους. Η Ντενίσοβα, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανάφερε ότι βομβαρδιστήκαν περιοχές αμάχων στο Νικολάγεφ, το νότιο τμήμα της πόλης, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 60 σπίτια, ενώ από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο τις μέρες αυτές επλήγησαν από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού περίπου 30 σχολεία, 27 παιδικοί σταθμοί και 5 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Κίεβο, Μαριούπολη, Ιρπίν, Οδησσός και Χάρκοβο συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρώσων με τις εικόνες που έρχονται από τις βομβαρδισμένες πόλεις να μαρτυρούν το μέγεθος της τραγωδίας.

 

Σύμφωνα πάντως με τον Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε μερικές περιοχές, . «Ο ρυθμός της προέλασης του εχθρού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και προς ορισμένες κατευθύνσεις έχει ουσιαστικά σταματήσει», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Οι δυνάμεις που συνεχίζουν να προχωρούν, προχωρούν σε μικρά αποσπάσματα», κατέληξε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter