Ουκρανία: Σε αναζήτηση ενισχύσεων

Ουκρανία: Σε αναζήτηση ενισχύσεων

Ενώ ο Ζελένσκι ζήτησε βοήθεια από το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι η Μόσχα δυσκολεύεται στην Ουκρανία και προχωρά σε νέα επιστράτευση

Καταχειροκροτούμενος ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε την περασμένη εβδομάδα το πάγιο αίτημά του για στρατιωτική ενίσχυση στους Αμερικανούς νομοθέτες, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η βοήθεια δεν είναι «ελεημοσύνη» αλλά συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Κατάφερε να αποσπάσει από τον Τζο Μπάιντεν υποσχέσεις για ενίσχυση ύψους $1,85 δισ., στην οποία θα περιλαμβάνονται και πύραυλοι Patriot.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν έναν «πόλεμο δι’ αντιπροσώπου» (proxy war) δίνοντας όπλα στην Ουκρανία, αφού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν δεν έθιξαν καθόλου το ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλιών. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχεται –εμμέσως– ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο της Ουκρανίας, αφού ετοιμάζει νέα αύξηση των στρατευμάτων. Αν κρίνουμε από την προηγούμενη προσπάθεια συγκέντρωσης στρατευμάτων και τις αντιδράσεις από τις μειονότητες της Ρωσίας που υπερεκπροσωπούνται στο στράτευμα και μετράνε περισσότερες απώλειες ακόμη και από την πλειονοτική εθνοτική ομάδα της Ρωσίας, η κατάσταση μάλλον δεν θα πάει όπως τα προβλέπει ο Πούτιν.

Αν πραγματοποιηθεί σε επαρκείς ποσότητες η παράδοση του συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων Patriot στο Κίεβο, μπορεί να αλλάξει όλο το πολεμικό παιχνίδι. Η αεράμυνα του Κιέβου βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει τα σοβαρά πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές από μαζικές επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Χωρίς αυτό το σύστημα αεράμυνας είναι πιθανό ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς, ιδιαίτερα στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που έχει ήδη υποστεί ο ουκρανικός λαός κατά τη διάρκεια σχεδόν δέκα μηνών πολέμου.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αφού κατηγόρησε τις βλέψεις της Δύσης στην Ουκρανία, έκανε ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα για πολιτικές που σκοπό έχουν να αυξήσουν σημαντικά τα στρατεύματα της Ρωσίας στο μέτωπο.

Μεγάλη αύξηση στρατιωτών και όπλων

Ο υπουργός πρότεινε την ενίσχυση των μονάδων σε πυροβολικό, ναυτικό και αεροπορία και υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών σε 1,5 εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700.000 μισθοφόρων, ενώ πρότεινε να αυξηθεί το όριο ηλικίας των στρατεύσιμων από τα 18 στα 21.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές ωστόσο αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ρωσία θα καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό τον αριθμό στρατιωτών σε ένα χρονικό διάστημα που θα κάνει τη διαφορά στην πορεία του πολέμου. Παρ’ όλα αυτά η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει την πολεμική προσπάθεια παρά τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει τόσο στη ρωσική οικονομία όσο και στην κοινωνία. Τα όρια της προσπάθειας αυτής φαίνεται ότι δοκιμάζει ο Πούτιν, καθώς ενισχύει τη συνεργασία του με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, η οποία θα προσφέρει εκπαιδευτές.

Ομως, παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ενός μεγάλου συμβατικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι μάλλον απίθανη, ο Πούτιν μπορεί να αλλάξει προσέγγιση και να θυσιάσει μεγάλους οικονομικούς πόρους εις βάρος της κοινωνίας για να έχει σημαντικό συμβατικό στρατό.

Φόβοι για εμπλοκή της Λευκορωσίας

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν έκανε επίσκεψη στη Λευκορωσία όπου συνομίλησε με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός «ενοποιημένου αμυντικού χώρου».

Ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για την εισβολή της τον Φεβρουάριο, μέχρι στιγμής κανένα λευκορωσικό στράτευμα δεν έχει συμμετάσχει στις μάχες στην Ουκρανία. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, παρά τους μήνες ρωσολευκορωσικών στρατιωτικών ελιγμών, τη δημιουργία κοινών στρατιωτικών δυνάμεων και την παράδοση προηγμένων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία.

Αλλά η επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ των κρατών στην κατεύθυνση της στενότερης οικονομικής συνεργασίας.Μια τέτοια εξέλιξη θα υποστηρίξει επίσης την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας παρέχοντας όπλα, πυρομαχικά κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Υπάρχει ευρεία σύμπνοια μεταξύ των δυτικών αναλυτών ότι η Λευκορωσία είναι απίθανο να συμβάλει με στρατεύματα στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, οι λευκορωσικές δυνάμεις θεωρούνται πολύ κακώς εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, ώστε να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter