Ουκρανία: Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις για την Τρίτη – Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις για την Τρίτη –  Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας που ξεκίνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από λίγες ώρες διακόπηκαν γύρω στις 4 το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ στο Twitter. Ο διαπραγματευτής δήλωσε θα αρχίσουν ξανά αύριο Τρίτη. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν υπήρξε πρόοδος σχετικά με την κατάπαυση του πυρός ή με τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φύγουν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση της Μαριούπολης – Αυτοκινητοπομπή 160 οχημάτων

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας και διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ είχε αναφέρει νωρίτερα μέσω twitter πως η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται. Παράλληλα, ανήρτησε και την σχετική φωτογραφία από τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη.

«Τα μέρη εκφράζουν ενεργά τις ήδη ξεκαθαρισμένες θέσεις τους. Η επικοινωνία διατηρείται αλλά είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα» προσθέτει ο Ποντόλιακ.

 

Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία – Βοηθήστε ο ένας τον άλλον, προστατέψτε το κράτος

Νωρίτερα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι οι συζητήσεις σήμερα θα επικεντρωθούν στο να επιτευχθεί η κατάπαυση πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και η εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σημερινές του δηλώσεις έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αξίωσε επίσης εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του. «Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO». «Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.

Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Επλήγη γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό

Γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, κατά τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

Η Ukrenergo δεν έδωσε στοιχεία για την ζημία ή για την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν κατόρθωσε να βρει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της έκτασης της ζημίας ή της αιτίας της.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter