Ουκρανία: Στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ντονμπάς από φιλορώσους αυτονομιστές

Ουκρανία: Στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ντονμπάς από φιλορώσους αυτονομιστές

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον θάνατο ενός από τους άνδρες του σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο μετά τη νέα κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από τα αντίπαλα μέρη στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους από το 2014, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

«Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως διεξήγαγαν τρεις επιθέσεις τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στην Ουκρανία ξέσπασε πόλεμος το 2014 ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον στρατό. Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας, υποστηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από τη Μόσχα, επιμένουν το Κίεβο και τη Δύση παρά τις ρωσικές διαψεύσεις.

Την 22η Δεκεμβρίου, οι αντίπαλες πλευρές σύναψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου, προτού αλληλοκατηγορηθούν για παραβιάσεις της.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να τηρηθεί εκεχειρία έχουν αποτύχει.

Οι εντάσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ήδη μεγάλες τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν το τρέχον διάστημα νέα όξυνση.

Εδώ και πάνω από έναν μήνα, κυβερνήσεις δυτικών χωρών κατηγορούν τη Ρωσία πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία και ερίζουν πως σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Κιέβου. Η Μόσχα το διαψεύδει· αντιτείνει πως απειλείται από τις «προκλήσεις» της Ουκρανίας και του NATO, απαιτώντας το τελευταίο να δεσμευθεί πως δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην άλλοτε σοβιετική ένωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει τηλεφωνικά αργότερα σήμερα Κυριακή με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά που απηύθυνε στους Ουκρανούς για την Πρωτοχρονιά, ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι το να τερματιστεί ο πόλεμος στο ανατολικό τμήμα της χώρας παραμένει η «κύρια προτεραιότητά» του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter