Ουκρανία: Το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους από το Αζοφστάλ – Αρνείται η Μόσχα το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου

Ουκρανία: Το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους από το Αζοφστάλ – Αρνείται η Μόσχα το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου

Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

«Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Νωρίτερα ωστόσο, η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο με τον Ζελένσκι ότι εντατικές συνομιλίες διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε “κατ’ αρχήν” για ανάμειξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν “θανάσιμο κίνδυνο” εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως “καταστροφική” την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

Τουλάχιστον ένας νεκρός από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα κατά του Κιέβου

Χθες, Πέμπτη, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα εναντίον του Κιέβου, κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως χρησιμοποιήθηκαν όπλα «υψηλής ακριβείας».

Οι διασώστες «ανέσυραν ένα πτώμα» από τα συντρίμμια στην τοποθεσία που επλήγη, κοντά στο κέντρο της πόλης, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε με διαφορετικό μήνυμά του στην εφαρμόγή Telegram και διευκρίνισε πως συνολικά περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Κιέβου έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενός εργοστασίου της διαστημικής υπηρεσίας Artiom στο Κίεβο χρησιμοποιώντας υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής της διαστημικής επιχείρησης Artiom στην πόλη του Κιέβου», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Μικολάιφ – «Όχι» της Μόσχας σε διαπραγμάτευση για το Αζοφστάλ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter