Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από το ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο – «Θα πάρουμε το Κίεβο» λέει ο ηγέτης της Τσετσενίας

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από το ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο – «Θα πάρουμε το Κίεβο» λέει ο ηγέτης της Τσετσενίας

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς τους με την Μόσχα να επιθυμεί την κατάκτηση ή και προσάρτηση των ανατολικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ενώ δεκάδες συνεχίζουν να είναι καθημερινά οι άμαχοι που χάνουν τη ζωή τους.

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές» στις τοποθεσίες Μπαλακλίγια, Πεσότσιν, Ζολότσιφ και Ντεργκάτσι και «ως τώρα, έχουμε ενημερωθεί για δέκα ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 11 τραυματίες», ανέφερε ο κ. Σινεγκούμποφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» του ρωσικού στρατού.

Αναζητούν ζωντανούς στην Μποροντιάνκα

Στην Μποροντιάνκα,  οι εργασίες έρευνας και διάσωσης για την αναζήτηση ζωντανών από τα ερείπια συνεχίζονται.  Μέχρι στιγμή έχουν ανασυρθεί από κάτω από τα ερείπια κτιρίων αρκετοί σοροί αμάχων, ενώ η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας να κάνει λόγο για 1.222 νεκρούς στα περίχωρα του Κιέβου.

«Η Μποροντιάνκα βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα όσον αφορά στην καταστροφή και την αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα κατηγορώντας τα ρωσικά στρατεύματα ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην πόλη.

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας συνεχίζει την αναζήτηση πιθανών εγκλωβισμένων, ενώ οι εικόνες που έρχονται από την πόλη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

«Θα πάρουμε το Κίεβο»

Την ίδια στιγμή, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, διεμήνυσε νωρίς σήμερα ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση (…) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.

«Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

Ο κ. Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη. Έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του σε επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ζελένσκι: Καταγγέλλει «τα ψέματα» της Ρωσίας

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον αυτής που αποκάλεσε πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Τι κάνει η Ρωσία; Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που απλά παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση; Δικαιολογούνται και αρνούνται. Αρνούνται κάθε ευθύνη. Λένε ψέματα».

«Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και άλλα προάστια του Κιέβου.

Κατ’ αυτόν, η Ρωσία αδυνατεί να παραδεχτεί τα «λάθη» της στην πολιτική της έναντι της Ουκρανίας. «Φοβούνται να παραδεχτούν πως για χρόνια, έπαιρναν λάθος θέσεις, ξόδευαν τεράστιους πόρους για να υποστηρίξουν ανθρώπινα μηδενικά που ήθελαν να παρουσιάσουν στο μέλλον ως ήρωες της ουκρανορωσικής φιλίας».

«Κατέλαβαν την Κριμαία, υποτίθεται εμείς φταίμε γι’ αυτό. Κατέστρεψαν τη φυσιολογική ζωή στο Ντονμπάς, εμείς φταίμε. Σκοτώνουν κόσμο στη χώρα μας επί οκτώ χρόνια και λένε πως εμείς φταίμε. Εντέλει άρχισαν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, και πάλι εμείς φταίμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, κατηγορώντας τους Ρώσους πως ψεύδονται επειδή είναι «άνανδροι».

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, τη Δύση να ενισχύσει με όπλα την άμυνα της χώρας του, επικρίνοντας για διστακτικότητα τη Γερμανία. «Αν ήμασταν στο ΝΑΤΟ δεν θα γινόταν η επίθεση από τη Ρωσία, ήταν στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο Σύμφωνο το 2008» σημείωσε ο Κουλέμπα. Λίγο νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επιβάλλει και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά να ενισχύσει η Γερμανία ακόμα περισσότερο την Ουκρανία, αμυντικά και οικονομικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter