Ουκρανία: Τρεις μήνες από την ρωσική εισβολή και το σφυροκόπημα συνεχίζεται – Να συναντήσει τον Πούτιν επιθυμεί ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Τρεις μήνες από την ρωσική εισβολή και το σφυροκόπημα συνεχίζεται – Να συναντήσει τον Πούτιν επιθυμεί ο Ζελένσκι

Τρεις ολόκληροι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Έκτοτε χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους αναζητώντας νέα πατρίδα.

Προς το παρόν ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι για κατάπαυση του πυρός στον ορίζοντα. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός επισήμανε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.  Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου. Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δε φαίνεται πρόθυμος να σταματήσει τον πόλεμο αλλά αντίθετα ενισχύει τις πολύνεκρες επιθέσεις της στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς.

Επιπλέον, ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από το Σεβεροντονέτσκ της επαρχίας Λουγκάνσκ, με τους εισβολείς να έχουν καταλάβει αρκετές μικρές πόλεις και χωριά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως αναγνώρισε ο κυβερνήτης της περιοχής, Σεργκέι Χαϊντάι. Καταιγισμό πυρών δέχεται η ουκρανική άμυνα και στη στρατηγικής σημασίας πόλη Κραματόρσκ στο Ντονέτσκ. Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει 50 έως 100 άνδρες κάθε μέρα στις δύο επαρχίες του Ντονμπάς. Ουκρανοί αντιστασιακοί τραυμάτισαν σοβαρότατα τον διορισμένο από τους Ρώσους δήμαρχο της πόλης Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη Ρώσο στρατιώτη

Στο Κίεβο, η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου ολοκληρώθηκε χθες με την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη Βαντίμ Σισιμαρίν, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι πυροβόλησε θανάσιμα 62χρονο άμαχο Ουκρανό στα περίχωρα της πόλης Σούμι. Δίκες για εγκλήματα πολέμου ετοιμάζουν και οι σύμμαχοι της Ρωσίας, καθώς ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ δήλωσε χθες ότι οι μαχητές του Αζοφστάλ, που παραδόθηκαν, θα αντιμετωπίσουν «διεθνές δικαστήριο».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter