Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Azovstal -Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει μαζικό τάφο

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Azovstal -Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει μαζικό τάφο
FILE - This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on March 19, 2022. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη με τη χαλυβουργία Azovstal να βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Με ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram λίγο μετά τις 17.30 (ώρα Κιέβου) το απόγευμα της Πέμπτης, ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης έκανε γνωστό ότι συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του εργοστασίου Azovstal, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρεται να ακύρωσε την επίθεση στη χαλυβουργία, ζητώντας ωστόσο να αποκλειστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε «να μην περνάει μύγα».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, η κατάσταση είναι κακή. Δεν έχει αλλάξει από χθες», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην πολιορκία της Μαριούπολης.

Υπό κατάληψη επισήμως η Μαριούπολη και η Κρεμίνα

Ταυτόχρονα η Ρωσία ανακοίνωσε και επίσημα την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ενώ παραμένει υπό πολιορκία το τελευταίο ουκρανικό οχυρό, το εργοστάσιο Azovstal.

Κατά την συνομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού διευκρινίστηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιχειρήσουν έφοδο στο εργοστάσιο, αλλά θα πολιορκήσουν όσες ουκρανικές δυνάμεις έχουν απομείνει στο σημείο.

«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», ανέφερε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας. Ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση επίθεσης στην βιομηχανική ζώνη λέγοντας πως «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί»,συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε.

Σε αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

«Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Αναφορικά με το πολιορκούμενο εργοστάσιο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αιτήθηκε την κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal και την άμεση λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από το Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των αυτονομιστών έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, συμπλήρωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν μαζικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο. Μάλιστα ο τάφος έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

FILE – This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on April 3, 2022. The graves are aligned in four sections of linear rows (measuring approximately 85 meters per section) and contain more than 200 graves. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

FILE – This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on March 19, 2022. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Χαρακώματα στο Ντονέτσκ

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, μιλώντας μέσω βίντεοκλίσης ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ανακάλυψη «χαρακωμάτων»στο χωριό Manhush στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο Μποϊτσένκο σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα κατά την οποία κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει στην πόλη, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή εκκαθαρίζεται από τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία στη Μαριούπολη.

Μιλώντας για το ζήτημα των αμάχων είπε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από εχθρικά πλήγματα πυροβολικού και πυραύλων στους δρόμους της πόλης μας», ενώ προσέθεσε πως «έχουμε επίσης στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης και έχουν δει αυτά τα πτώματα αυτοπροσώπως και τώρα βλέπουμε αυτά τα πτώματα να εξαφανίζονται».

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του Χάρκοβο της Ιχόρ Τερεχόφ η περιοχή δέχεται ανηλεή βομβαρδισμό. «Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη», σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία του Κιέβου

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι ρώσικες δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την περιοχή από το τέλος Μαρτίου αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες πτώματα αμάχων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter