Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση των εφέδρων – Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία – «Μαύρες» βρετανικές εκτιμήσεις

Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση των εφέδρων – Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία – «Μαύρες» βρετανικές εκτιμήσεις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολύπαθη ανατολική Ουκρανία όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Σε διπλωματικό επίπεδο κορυφώνεται ο «πυρετός» ώστε να αποφευχθεί μία γενικευμένη σύρραξη στο Ντονμπάς και στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε επίσης: Ουκρανικό: Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ ο Μπλίνκεν – Έτοιμος για «διπλωματικές λύσεις» δηλώνει ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία: «Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που να στοχεύουν την οικονομία της και τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Επιστρατεύουν τους εφέδρους

Παράλληλα, η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις λήψεις με ρωσικά στρατεύματα:

 

 

 

 

 Βρετανικές εκτιμήσεις πως ο Πούτιν ίσως θελήσει να καταλάβει το Κίεβο

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

“Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη”, τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

“Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει”, εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

“Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει”, σημείωσε στο Times Radio.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter