Ουκρανία – Ζαπορίζια: Πόλεμος προπαγάνδας γύρω από τις μετρήσεις ραδιενέργειας

Ουκρανία – Ζαπορίζια: Πόλεμος προπαγάνδας γύρω από τις μετρήσεις ραδιενέργειας

Η κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στη Ζαπορίζια από τους ρώσους έχει φέρει στην επιφάνεια ένα πόλεμο προπαγάνδας μεταξή των δύο αντιμαχόμενων χωρών.

Ειδικοί της ουκρανικής πλευράς εκφράζουν φόβους για πιθανή έλλειψη στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος μετά την κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι

Ο Νοτιοκορεάτης Park Jong-woon, καθηγητής Ενέργειας και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής στο Dongguk University, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεσος ραδιολογικός κίνδυνος από την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των ραδιολογικών μετρήσεων για να δημιουργήσει σύγχυση.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Τρεις νεκροί από την επίθεση στο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια – «Δεν υπάρχει διαρροή» – Οχυρώνεται το Κίεβο

«Μπορούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται, να τον φρικάρουν και να ενσπείρουν τον φόβο», δήλωσε ο Παρκ, που έχει εργασθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει σβήσει, αλλά έχει εγείρει μία «πολύ πραγματική ανησυχία» για τις πιθανότητες καταστροφής, δηλώνει ο Edwin Lyman, διευθυντής ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Union of Concerned Scientists της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο εκτεταμένης πυρκαγιάς, αν και δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά συστήματα προκαλώντας ένα περιστατικό σαν της Φουκουσίμα, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη αποκατάσταση του συστήματος ψύξης», λέει.

Ευρύτερα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για στοιχεία των μετρήσεων που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας επί τόπου.

Η επίσημη ιστοσελίδα ραδιολογικών δεδομένων στον σταθμό της Ζαπορίζια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμη την Παρασκευή. Η μέτρηση των επιπέδων της ραδιενέργειας εκεί έχει γίνει πιο δύσκολη, μετά την κατάληψη, σύμφωνα με τον Kenji Nanba, επικεφαλής του Institute of Environmental Radioactivity του Fukushima University ο οποίος έχει συμμετάσχει σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με ουκρανούς συναδέλφους του.

Όπως ανέφερε, η επίσημη ουκρανική ιστοσελίδα με ωριαίες μετρήσεις της ακτινοβολίας εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ έχει κατέβει εδώ και μέρες και άλλη αντίστοιχη ιστοσελίδα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Αν και ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, ο Kenji Nanba δηλώνει ότι παραμένει κρίσιμο για τους ερευνητές να ελέγχουν τα στοιχεία των μετρήσεων επί τόπου ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν καταγράφονται αιφνίδιες μεταβολές.

Ανεβασμένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν κοντά στο Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι μεταβολές οφείλονταν στην αναμόχλευση της μολυσμένης σκόνης και του χώματος λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter