Ουκρανία – Ζαπορίζια: «Εκτός ελέγχου» ο πυρηνικός σταθμός προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ

Ουκρανία – Ζαπορίζια: «Εκτός ελέγχου» ο πυρηνικός σταθμός προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ

Ως «εντελώς εκτός ελέγχου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια ο ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος παράλληλα αξιολογεί την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή».

«Κάθε αρχή πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» δήλωσε συγκεκριμένα στο Associated Press o Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της IΑΕΑ, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο επικίνδυνη μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου.

«Tα όσα διακυβεύονται είναι εξαιρετικά σοβαρά και εξαιρετικά επικίνδυνα» συμπλήρωσε ο Γκρόσι. Ο γενικός διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας ανέφερε ακόμα ότι η εφοδιαστική αλυσίδα του σταθμού έχει διαταραχθεί και παραμένει ασαφές αν παραδίδονται ανταλλακτικά και υλικά που απαιτούνται για ασφαλή λειτουργία.

 

Υπενθυμίζεται πως το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό αλλά συνεχίζει να τον χειρίζεται ουκρανικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» μεταξύ άλλων εξαιτίας της «μόνιμης πίεσης στο προσωπικό».

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο συνεισέφερε το 2021 το 20% της ετήσιας ουκρανικής παραγωγής ενέργειας και το 47% αυτής που παρήχθη από πυρηνικούς σταθμούς με την κατάληψή του να γεννά φόβους για πιθανές ζημιές και ένα πυρηνικό δυστύχημα ανάλογου του Τσερνόμπιλ το 1986.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter