Θύμα απάτης που είχε προαναγγείλει η ΕΛΑΣ έπεσε 37χρονη – Πώς της άρπαξαν 999 ευρώ

Θύμα απάτης που είχε προαναγγείλει η ΕΛΑΣ έπεσε 37χρονη – Πώς της άρπαξαν 999 ευρώ

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά κρούσματα απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους. Και γι αυτό το λόγο προέβη και σε σχετική ανακοίνωση ενημέρωσης του κοινού. Ωστόσο μια 37χρονη στην Πάτρα προφανώς δεν είχε ενημερωθεί και έπεσε εύκολα θύμα διαδικτυακής απάτης. 

Συγκεκριμένα, σπό τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σύμφωνα με το thebest.gr, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος χθες το πρωί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με 37χρονη, στην οποία προσποιήθηκε υπάλληλο μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών συστημάτων και με το πρόσχημα ότι ο υπολογιστής της παρακολουθείτε, την έπεισε να του επιτρέψει απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτόν και στην συνέχεια της απέσπασε (999) ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Τα χρήματα τα κατέθεσε με την μορφή εμβάσματος σε λογαριασμό σε Σλοβενική τράπεζα.

Τι συστήνει η ΕΛΑΣ

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:

άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,

επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup),

εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,

αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς) και

άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και καταγγείλτε το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter