Ουρές και «πόρτα» για δεύτερη μέρα στα πανεπιστήμια

Ουρές και «πόρτα» για δεύτερη μέρα στα πανεπιστήμια

Οι ουρές έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν γίνει μόνιμη εικόνα πλέον. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα αμφιθέατρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα ΑΕΙ χωρίς περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους.

Έτσι ο συνωστισμός δεν αποφεύγεται είτε στην ουρά στον εξωτερικό χώρο είτε μέσα στα αμφιθέατρα. Και επανέρχεται το ερώτημα πώς θα ελεγχθεί η διασπορά του ιού στα πανεπιστήμια, καθώς προσελήφθησαν ελάχιστα άτομα για να τσεκάρουν τον edupass χιλιάδων φοιτητών καθημερινά.

Υπάρχει κι ένα σημαντικό θέμα με την κατηγορία των ευπαθών ομάδων, στην οποία ανήκουν αρκετοί καθηγητές αλλά και φοιτητές και ειδικό προσωπικό. Η ΚΥΑ που άνοιξε τα πανεπιστήμια στη διά ζώσης διδασκαλία δεν προβλέπει τίποτα για την ομάδα αυτή η οποία θα βρεθεί στο δίλημμα να μην προσέρχεται καθώς πιθανές (και αναμενόμενες) υποχωρήσεις σε μέτρα υγιεινής ασφάλειας υπάρχει η πιθανότητα να τους εκθέσουν σε μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ήδη βίντεο που δείχνει να επικρατεί το αδιαχώρητο σε ένα από τα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Αθήνας καθώς οι φοιτητές είχαν φτάσει να κάθονται ακόμη και στα παράθυρα! Κάτι η αδημονία των πρωτοετών και των υπόλοιπων φοιτητών για επιστροφή στο πρότερο καθεστώς της διά ζώσης εκπαίδευσης, κάτι η κούραση από την τηλεκπαίδευση προκαλούν έμφραγμα στην τήρηση μέτρων και αποστάσεων για την αποτροπή διασποράς του ιού.

ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι φοιτητές για δεύτερη φορά βρέθηκαν ενώπιον καταστάσεων που μοιάζουν με συναυλία ή νυχτερινό κλαμπ: «δεν χωράει άλλος» ήταν η έκφραση που άκουσαν επειδή το αμφιθέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι υπήρχε αίτημα από την πλευρά τους να γίνονται «υβριδικά» τέτοια μαθήματα αλλά δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο.
Μπροστά σε αυτό το ιδιόμορφο «face control»  στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ φοιτητές προέβησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρία έξω από την πρυτανεία, ενώ αναμένεται κλιμάκωση των δράσεων των φοιτητικών συλλόγων.
Όπως έχει αναρτηθεί στη σελίδα του στο facebook το φοιτητικό σχήμα ΑΡΑΓΕ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων καταδικάζει για τη στάση το υπουργείο και τις αρχές του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης: «Face control στις εισόδους, επίδειξη πάσου και έναν Κοσμήτορα να μετακυλίει τις ευθύνες για αυτήν την χυδαιότητα στο υπουργείο λες και ο ίδιος είναι ανήμπορος. Εργαζόμενοι οι οποίοι μας λένε ότι αν απαντήσουν στις ερωτήσεις μας θα χάσουν την δουλειά τους. Κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου για να μπλοκάρεται η ελεύθερη είσοδος των φοιτητών στα πανεπιστήμια.
ΚΑΜΙΑ ΕΠΊΔΕΙΞΗ ΠΑΣΟ Κ EDUPASS, ΕΞΩ ΤΟ FACE CONTROL ΑΠΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ RAPID TEST
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΏΝ
ΕΠΊΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΟΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΏΝ
ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ Κ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ».

Ανεπαρκή μέτρα καταγγέλλει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας του ΑΠΘ: «Είναι απαράδεκτες οι εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στα αμφιθέατρα της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας καταγγέλλουν τον συνωστισμό σε μάθημά τους. Πάνω από 200 άτομα μέσα σε μια αίθουσα που δεν αερίζεται σωστά ο ένας πάνω στον άλλον κλήθηκαν το πρωί να παρακολουθήσουν το μάθημά τους. Πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές μετά τον 1,5 χρόνο εγκλεισμού, μετά τη μάχη που έδωσαν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο αντικρίζουν απίστευτες ουρές για να μπουν στο αμφιθέατρο. Δεν πληρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας της υγείας. Ο έλεγχος στην είσοδο είναι ξεκάθαρα προσχηματικός από τη στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να διασφαλιστεί η υγεία των φοιτητών!  Απαιτούμε:
* Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών
* Να δοθούν δωρεάν αναλώσιμα (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά για όλους τους φοιτητές)
* Να αξιοποιηθούν τα κτίρια της ΔΕΘ, τα κτίρια που ανήκουν στο πανεπιστήμιο

* Να μην απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας για είσοδο στο κτίριο».

ΠΑΔΑ

Ουρές δεκάδων μέτρων είχαν σχηματιστεί χθες, Δευτέρα 11.10.2021, έξω από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να εκτείνεται σε διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις στο Αιγάλεω, στο Άλσος (Μπαρουτάδικο) και στον Ελαιώνα.
Πέρα από το μποτιλιάρισμα και την αδυναμία εξεύρεσης μιας θέσης στάθμευσης οι φοιτητές βρέθηκαν να στοιβάζονται σε μετρό και λεωφορεία για να φτάσουν να κάνουν την πρώτη τους παρουσία σε διά ζώσης μάθημα. Αν για τα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι έχει λάβει –τα όποια– μέτρα, οι νέοι είναι αναγκασμένοι να συγχρωτιστούν σε μέσα που εποπτεύει άλλο υπουργείο, εκείνο των Μεταφορών, και έτσι μένουν έκθετοι στον ιό.
Ο καθηγητής Μιχάλης Κονιόρδος είχε ήδη επισημάνει σε άρθρο του τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Σημείωνε μεταξύ άλλων: «Οι υγειονομικοί συμπαραστάτες που προσλήφθηκαν από την Πρυτανεία μας είναι συνολικά 18: τόσα τα διαθέσιμα κονδύλια. Υποθέτω πως θα διατεθούν 6 συμπαραστάτες για την κάθε Πανεπιστημιούπολη. Φανταστείτε λοιπόν πάνω κάτω 10.000 εισερχόμενους να ελέγχονται ημερησίως στις 3 εισόδους από τους 6 υγειονομικούς συμπαραστάτες. Άιντε και ελέγχθηκαν και όλα πήγαν κατ’ ευχή. Το επόμενο βήμα θα είναι να επισκεφθούν την Γραμματεία, τις αίθουσες διδασκαλίες, την Βιβλιοθήκη, το κυλικείο, το εστιατόριο και τους άλλους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Κι όταν μπουν στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα;

Το Τμήμα μου, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, δεν διαθέτει αμφιθέατρο. Η μεγαλύτερη αίθουσα του Τμήματος διαθέτει 117 καθίσματα τα οποία είναι διατεταγμένα σε τρεις τριάδες των τριών ενωμένων καθισμάτων η κάθε τριάδα μ’ ένα στενό διάδρομο ανάμεσα στην κάθε τριάδα: 13 σειρές των τριών ενωμένων καθισμάτων επί 3 δηλαδή.

Αν τηρηθεί η υπουργική λογική της πληρότητας 100%, σημαίνει ότι 117 νέα παιδιά στοιβαγμένα στα ενωμένα καθίσματα θα πρέπει να στριμώχνονται επί ένα δίωρο για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί δίωρο; Γιατί τα υπό κανονικές συνθήκες τρίωρα μαθήματα με το 15λεπτο διάλειμμα ανά διδακτική ώρα θα μετατραπούν για στοιχειώδεις λόγους υγειονομικής προστασίας σε δίωρα άνευ διαλείμματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα καθαρισμού της αίθουσας από τα ανοικτά παράθυρα για μία ώρα πριν το επόμενο “δυο-τρίωρο”. Από όσο γνωρίζω ιονιστές δεν διαθέτουν οι αίθουσες. […]

Αν θέλεις ως διδάσκων και έχων την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μεριμνήσεις κατά το δυνατόν και στον βαθμό που σου αναλογεί για την τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγειονομικής προστασίας τόσο των ανθρώπων που σε τίμησαν με την παρουσία τους όσο και του εαυτού σου, θα πρέπει χωροταξικά να τους προστατέψεις ζητώντας στην κάθε τριάδα ενωμένων καθισμάτων να είναι κενό το ενδιάμεσο κάθισμα.

Όπως κάνουν ακριβώς στα αεροδρόμια, στα πλοία, στα τρένα κι όπου αλλού σε δημόσιους χώρους το εφαρμόζουν. Έτσι, στη μεγάλη μας αίθουσα, εκεί που θα παρακολουθούσαν 117 , θα έχουμε 78 φιλοξενούμενους, με τους λοιπούς να περιφέρονται αναζητώντας ενασχόληση, ή να κάθονται στην ουρά για το επόμενο “δυο-τρίωρο”. Δηλαδή ανά διδακτικό “δυο-τρίωρο” μετρήσαμε ήδη 40 “διαρροές”. Πολλαπλασιάστε διδακτικά “δυο-τρίωρα” ανά μάθημα, εξάμηνο, τμήμα, σχολή και θα χάσετε τον λογαριασμό…»

Ενώ κάποια ΑΕΙ δεν έχουν ανοίξει ακόμη, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε άλλα υπάρχουν ήδη παραιτήσεις για την ισχύουσα κατάσταση. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ένας πρόεδρος τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τελεί υπό παραίτηση για την επικίνδυνη όπως αποδεικνύεται στην εφαρμογή της ΚΥΑ.

Υπάρχει και η ΕΒΕ

Πλην των μέτρων για την Covid-19 την εκπαιδευτική κοινότητα απασχολεί και το φλέγον, όπως αποδείχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, ζήτημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Αριστερή Παρέμβαση Νομικού – Συσπείρωση Αριστερών Φοιτητών Νομικής στο ΕΚΠΑ σημειώνει:
«Αυτές τις μέρες, και παρά τις αντιδράσεις ενάντια στην εφαρμογή της Ε.Β.Ε στάλθηκε ξανά από το Υπουργείο Παιδείας προθεσμία στα Ιδρύματα ώστε να ορίσουν τον συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Δεν θα επιτρέψουμε στην σχολή μας να επαναλάβει τον ορισμό του υψηλότερου συντελεστή! Δεν θα επιτρέψουμε να αποκλειστούν ξανά από το Πανεπιστήμιο οι φίλοι μας, τα μικρότερα αδέρφια μας, οι μελλοντικοί συμφοιτητές μας εξαιτίας του επιστημονικού κρετινισμού που διακατέχει την διοίκηση και τους καθηγητές της σχολής μας!
Οι φοιτητές μαζί με τους μαθητές θα βγούμε ξανά μπροστά διεκδικώντας την άμεση κατάργηση της Ε.Β.Ε και καμία εφαρμογή του χυδαίου νόμου Κεραμέως Χρυσοχοΐδη. Όπως καταφέραμε να αναβληθεί για δεύτερη φορά η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και θα το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί, όπως σπάσαμε τις χουντικές απαγορεύσεις και βγήκαμε στο δρόμο, όπως κατορθώσαμε να μην έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα καμία πτυχή αυτού του νόμου, έτσι θα πετύχουμε την κατάργηση της ΕΒΕ, για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά αυτή η σφαγή! Ο φοιτητικός μας σύλλογος αποφάσισε στην Γενική μας Συνέλευση την κάθετη διαφωνία μας με το μέτρο της Ε.Β.Ε και θα απαιτήσει την κατάργησή του.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΕ!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΞΑΝΑ!
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter