Ούτε ένα ευρώ για χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους

Ούτε ένα ευρώ για χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ενίσχυση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού λόγω των εξαιρέσεων που θέτει η κυβέρνηση

Με μπούσουλα την εξαίρεση της εξαίρεσης και με κόφτη τις προϋποθέσεις επί προϋποθέσεων η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει εκτός ομπρέλας προστασίας χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θα πάρει το ειδικό βοήθημα, μια και το «οικονομικό μαγειρείο» έχει φροντίσει να βάλει όρους που συρρικνώνουν τον κατάλογο των τελικών δικαιούχων. Σε δυσχερή θέση λόγω της πανδημίας, χωρίς καν ένα επίδομα επιβίωσης βρίσκεται ο εργάτης στις αρχαιολογικές ανασκαφές και ο οικοδόμος-μη δικαιούχος δωρόσημου του Πάσχα, ο τεχνικός τηλεόρασης ή ο μουσικός και ο ηθοποιός που δεν συμπληρώνουν ένσημα για το εποχικό επίδομα, ορισμένοι ξεναγοί και πάμπολλοι άλλοι. Εξω από την ομπρέλα προστασίας και το 60% των μακροχρόνια ανέργων και πολλοί άλλοι.

Πολιτικό χαρακίρι

Το Μαξίμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσπάθησαν με «μπαλώματα» και τερτίπια να εμφανίσουν τη ΝΔ ως γαλαντόμα. Ομως αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση είναι να κάνει πολιτικό χαρακίρι. Τεμάχισε και τις κατηγορίες των ομάδων που χρειάζονται στήριξη και το ύψος της ειδικής αποζημίωσης προς τους πληττόμενους: 800 ευρώ για 45 ημέρες σε μισθωτούς σε αναστολή εργασίας, 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο σε έξι κατηγορίες επιστημόνων, 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. Κυρίως όμως κατέστρεψε αυτό που κράδαινε σαν τροπαιούχος της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και το ανέφερε στο δεύτερο διάγγελμά του για την πανδημία, μέσα Απριλίου, 33 μέρες μετά την πρώτη τηλεοπτική παρέμβαση–, την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που πλάσαραν ο επικοινωνιακός κυβερνητικός ορυμαγδός.

Ο εμπαιγμός προς τους επιστήμονες ξεσκεπάστηκε και το voucher καταργήθηκε λόγω των αντιδράσεων και μετά τις αποκαλύψεις για το… παιχνίδι με τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Οι επιστήμονες θα πάρουν τελικά 600 ευρώ χωρίς τη μεσολάβηση των ΚΕΚ. Ομως παραμένουν ακάλυπτοι περίπου 300.000 μακροχρόνια άνεργοι (επί συνόλου περίπου 500.000 που βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας πάνω από δώδεκα μήνες) που δεν θα πάρουν τα 400 ευρώ της ειδικής ενίσχυσης. Οπως έχει διευκρινιστεί, δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι 168.000 οι οποίοι είναι άνεργοι από την 1η Απριλίου 2019 έως τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπολίτευση έχει σηκώσει την υπόθεση με τις ειδικές αποζημιώσεις. Πολλές φορές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή. Μάλιστα η Κουμουνδούρου υπολογίζει ότι περισσότεροι από 1.500.000 βρίσκονται εκτός του ρυθμιστικού πλαισίου μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται την αποζημίωση 800 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση ενοικίου, η αναστολή δανειακών υποχρεώσεων.

Επίσης το Κίνημα Αλλαγής, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης, ομαδοποίησε ενδεικτικά τους ακάλυπτους από τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνοντας εκτός από τους 300.000 ανέργους και 110.000 συνταξιούχους που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους, 25.000 ξενοδοχοϋπάλληλους που εργάζονταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, οικοδόμους, ξεναγούς, εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς. Σε αυτούς η Χαριλάου Τρικούπη προσθέτει και εταίρους μικρών ομόρρυθμων εταιρειών και ΕΠΕ που έχουν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές που δουλεύουν εποχιακά και οι ΚΑΔ τους δεν είναι στους πληττόμενους.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σε φορείς γενικής κυβέρνησης, ενώ μετέωρο είναι το αίτημα για επίδομα επιβίωσης στους μικρούς ψαράδες σε όλη την Ελλάδα – το θέμα ανέδειξε και στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης ΝικολάουΑλαβάνος.

«Θερίζουν» οι εξαιρέσεις

Πριν από λίγες ημέρες με νέα ρύθμιση εντάχθηκαν, σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, 160.000 επιπλέον εργαζόμενοι στο μέτρο της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για 45 ημέρες, όπως δασεργάτες, λατόμοι, φορτοεκφορτωτές, μουσικοί – τραγουδιστές, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Ομως και πάλι «θερίζουν» οι εξαιρέσεις. Δεν θα λάβουν την ενίσχυση «όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020». Η ομοσπονδία οικοδόμων και το συνδικάτο Αθήνας επισήμαναν ότι δεν εντάσσονται «όσοι δούλεψαν ως οικοδόμοι στα κοινωφελή προγράμματα σε δήμους και τώρα έχουν μείνει άνεργοι, χωρίς δικαίωμα επιδότησης στο ταμείο ανεργίας ή δούλεψαν περιστασιακά το πρώτο τρίμηνο του 2020 διακόπτοντας την εργασία τους λόγω κορονοϊού. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μαζί με τους οικοδόμους που δούλευαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές μένουν χωρίς στήριξη γιατί δεν ήταν δικαιούχοι του δωρόσημου του Πάσχα 2020».

Επίσης, από τους μισθωτούς του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου δικαιούνται τα 800 ευρώ εκείνοι των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας που έλαβαν έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019, ενώ από τους ξεναγούς εξαιρούνται όσοι είναι είτε δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της από 20/3/2020 ΠΝΠ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυστηρές προϋποθέσεις έχουν τεθεί και για τους φορτοεκφορτωτές.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) υπολογίζει ότι πάνω από 12.000 άτομα όλων των ειδικοτήτων «θα μείνουν με μηδέν εισόδημα και θα εξαιρεθούν άδικα από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας». Δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης όσοι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος είτε συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα ή λιγότερα από 50 ένσημα το 2018 είτε δεν είχαν κάνει αίτηση για εποχικό επίδομα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter