Ούτε στο… διάστημα δεν τα βρίσκουν Ρώσοι και Αμερικάνοι – Πρωτοφανής καβγάς μεταξύ αστροναυτών

Ούτε στο… διάστημα δεν τα βρίσκουν Ρώσοι και Αμερικάνοι – Πρωτοφανής καβγάς μεταξύ αστροναυτών

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν οι σχέσεις Ρωσίας – Αμερικής, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, ένας ασυνήθιστος καβγάς εκτυλίχθηκε στο twitter, μεταξύ του αμερικανού βετεράνου αστροναύτη Σκοτ Κέλι και του Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ρογκόζιν ανάρτησε στο Twitter βίντεο που έδειχνε εργάτες να καλύπτουν με ταινία τις σημαίες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ σε ρωσικό σκάφος Soyuz, μετά την ακύρωση εκτόξευσης δορυφόρων για λογαριασμό της εταιρείας OneWeb.

Ο Αμερικανός Κέλι, συνταξιούχος πλέον αστροναύτης, έσπευσε να απαντήσει: «Αν δεν ήταν αυτές οι σημαίες και το συνάλλαγμα που φέρνουν, το διαστημικό σας πρόγραμμα δεν θα άξιζε ούτε ένα αβγό» τιτίβισε στα ρωσικά, γλώσσα που χρησιμοποιείται και στον ISS μαζί με τα αγγλικά. «Ίσως θα μπορούσες να βρεις δουλειά στα McDonald’s αν τα McDonald’s υπάρχουν ακόμα στη Ρωσία».

Μάλιστα στον καβγά, παρενέβη και ο τέως αστροναύτης της NASA, ο Γκάρετ Ράισμαν, ο οποίος έγραψε κι αυτός στα ρωσικά ότι ο Ρογκόζιν «πάντα ήταν ανόητος».

Την επομένη, ο Κέλι ανάρτησε στιγμιότυπο από tweet στο οποίο ο Ρογκόζιν έγραφε «Παράτα με, ηλίθιε! Αλλιώς ο θάνατος του ISS θα είναι κρίμα στο λαιμό σου». Η ανάρτηση φαίνεται πως έχει διαγραφεί από τον λογαριασμό του επικεφαλής της Roscosmos.

«Ντίμον, γιατί διέγραψες τo tweet; Δεν ήθελες να δουν όλοι ότι είσαι απλά παιδαριώδης;» απάντησε ο Κέλι, απευθυνόμενος στον Ρογκόζιν στον ενικό με ένα χαϊδευτικό του ονόματος Ντμίτρι. «Κύριε Σκοτ Κέλι! Με προκαλείς χωρίς λόγο» απάντησε ο Ρογκόζιν. «Δεν σου επιτρέπω να μου συμπεριφέρεσαι έτσι. Είσαι θρασύς και καταστροφικός».

Σε επόμενη ανάρτηση, ο Ρογκόζιν απάντησε: «Ίσως η άνοια και η επιθετικότητα που έχεις αναπτύξει συνέπεια της πίεσης και του στρες των τεσσάρων πτήσεών σου στο Διάστημα. Σε προσκαλώ να υποβληθείς σε εξετάσεις στο [ρωσικό] Ινστιτούτο Εγκεφάλου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ιατρικής και Βιολογίας».

Καβγάς και με τον Ίλον Μασκ

Ο Ρογκόζιν είχε προηγουμένως εμπλακεί σε διενέξεις με τον αστρονόμο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ και τον ιδρυτή της SpaceX Ίλον Μασκ.

Αφορμή ήταν το σχόλιο του Ρογκόζιν ότι, χωρίς τη Ρωσία, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα χάσει ύψος και θα πέσει ανεξέλεγκτος στη Γη. «Ας πετάνε με κάτι άλλο, με σκούπες για μάγισσες ίσως» έγραψε.

Τα ρωσικά σκάφη που σταθμεύουν στον ISS ενεργοποιούν συχνά τους κινητήρες τους για να διορθώνουν την τροχιά του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου. Ωστόσο στον σταθμό βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ένα σκάφος Cygnus της αμερικανικής Northrop Grumman, το οποίο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έναν τέτοιο ελιγμό για πρώτη φορά.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα υποβαθμίσουν το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα –δήλωση στην οποία απάντησε η Ρωσία απαγορεύοντας την εξαγωγή στις ΗΠΑ ρωσικών κινητήρων για πυραύλους.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στον ISS λήγει επισήμως το 2024 και η Μόσχα θα μπορούσε να μην την ανανεώσει και να προχωρήσει στη συναρμολόγηση δικού της διαστημικού σταθμού, όπως είχαν δηλώσει παλαιότερα ρώσοι αξιωματούχοι.

Η Ρωσία συνεργάζεται πλέον με την Κίνα για αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για κοινή βάση στη Σελήνη.

«Η ελπίδα ήτα ότι η διαστημική συνεργασία, που έφερε τη Ρωσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα είχε μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις» σχολίασε στο Business Insider ο Τζον Λόγκστον, πρώην μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της NASA.

«Προφανώς δεν είτε τέτοιο αποτέλεσμα» είπε.

Αυτή την περίοδο, δύο Ρώσοι κοσμοναύτες συμβιώνουν με τέσσερις αμερικανούς και έναν ευρωπαίο αστροναύτη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αναφορές για αντίστοιχους καβγάδες στο Διάστημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter