Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν

Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν

Η μαύρη λίστα με τους νεκρούς της τυφλής οπαδικής βίας μεγαλώνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η δολοφονία του Αλκη Καμπανού αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανικανότητα της πολιτείας να βάλει τέλος στον ανεξέλεγκτο χουλιγκανισμό. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι απλώς καταδικάζουν τα ακραία περιστατικά και εξαγγέλλουν νέα μέτρα-γιατροσόφια, τα οποία στην πράξη δεν εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου και γι’ αυτό ο χουλιγκανισμός κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το Documento θέτει μια σειρά από ερωτήματα για τον κύκλο της αιματοβαμμένης βίας που κρατά σχεδόν 40 χρόνια και απαντά στο ερώτημα γιατί παραμένει ακόμη ορθάνοιχτος.

01 Γιατί δεν αντιμετωπίζεται με επιτυχία το πρόβλημα της οπαδικής βίας, παρά την ψήφιση 13 νόμων από το 1975;

Πολύ απλά διότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου ψηφίστηκε το 2004 και κάθε χρόνο δίνεται παράταση στην εφαρμογή της. Με την κάρτα φιλάθλου η κάθε ΠΑΕ θα ήξερε ποιοι είναι οι κάτοχοι των εισιτηρίων.

02 Ποιος δίνει τις κεντρικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση επεισοδίων; Είναι ξεκάθαρο το σχέδιο δράσης;

Δεν υπάρχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό πλάνο. Εμπλέκονται τρία υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού) και στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται πρόβλημα συντονισμού. Οταν γίνει το μοιραίο οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι, με τον ένα αρμόδιο να κατηγορεί τον άλλο. Η αστυνομία π.χ. υποστηρίζει πως όταν πραγματοποιούνται συλλήψεις οι χούλιγκαν δεν τιμωρούνται. Οι υποθέσεις που φτάνουν στο ακροατήριο καθυστερούν να εκδικαστούν λόγω πολλών αναβολών και στο τέλος τα αδικήματα που σχετίζονται με την οπαδική βία παραγράφονται.

03 Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών και των ΠΑΕ;

Συνεργασία υπάρχει, αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η αστυνομία. Και συνήθως όταν παρεμβαίνει το κακό ήδη έχει γίνει.

Γιατί ανά τακτά διαστήματα φουντώνει η οπαδική βία;

Οι χούλιγκαν φτάνουν στα άκρα όταν βρίσκουν ελεύθερο πεδίο δράσης και όταν διαπιστώνουν ότι κανένας οπαδός δεν τιμωρείται όταν προκαλεί επεισόδια.

05 Οι ΠΑΕ είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ή φοβούνται τους χούλιγκαν;

Η πλειονότητα των παραγόντων των ΠΑΕ φοβάται να βγει μπροστά κατά των οπαδών της ομάδας. Γι’ αυτό όταν το πρόβλημα ξεφεύγει ζητάνε από το κράτος να μπει μπροστά.

06 Υπάρχουν γήπεδα με «βεβαρυμένο μητρώο» και γήπεδα που παρέχουν ασφάλεια στους θεατές;

Τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται σοβαρά επεισόδια μες στα γήπεδα. Το κακό συμβαίνει έξω απ’ αυτά. Οταν τα γήπεδα παρέχουν ανέσεις και ασφάλεια ο οπαδός ξέρει ότι θα τιμωρηθεί αν τα «σπάσει» και έτσι αλλάζουν η νοοτροπία και η συμπεριφορά του.

07 Πρέπει να λειτουργούν οι λέσχες φιλάθλων;

Οχι με τον τρόπο που λειτουργούν τώρα. Είναι κέντρα που προσφέρουν κάλυψη σε εγκληματικά άτομα τα οποία δρουν μέσα από συμμορίες. Η ΕΛΑΣ και στο παρελθόν έχει κάνει ελέγχους σε λέσχες φιλάθλων, βρήκε διάφορα «πολεμοφόδια», αλλά δεν τις σφράγισε.

08 Γνωρίζει η γηπεδούχος ομάδα ποιοι έχουν πάρει τα εισιτήρια; Είναι ονομαστικά ή όχι;

Το μόνο σίγουρο είναι πως γνωρίζει ότι κάποιοι οπαδοί μπαίνουν στις εξέδρες των φανατικών χωρίς να έχουν δώσει στοιχεία. Το σύστημα διάθεσης εισιτηρίων και τα τουρνικέ υπολειτουργούν.

09 Γίνεται έλεγχος στις θύρες; Κι αν ναι, πώς μπαίνουν μέσα οι φωτοβολίδες, τα βεγγαλικά, τα καπνογόνα και τα πιστόλια κρότου;

Συνήθως στις θύρες των οργανωμένων οπαδών η αστυνομία δεν κάνει εξονυχιστικό έλεγχο. Τα διάφορα πολεμοφόδια βρίσκονται στα χέρια των οπαδών στις θύρες με χίλιους δυο τρόπους. Εχει καταγραφεί περιστατικό όπου ο μπαμπάς είχε βάλει κροτίδες στο μπουφάν του παιδιού του.

10 Υπάρχει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα; Και, το κυριότερο, είναι σε λειτουργία;

Σημαντική διευκρίνιση: χωρίς τη λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης δεν διεξάγεται αγώνας. Την ευθύνη για το σύστημα την έχει αποκλειστικά η αστυνομία. Η ΕΛΑΣ έχει τα κλειδιά και οι κάμερες είναι τα μάτια της σε όλο το γήπεδο. Βλέπει παντού τι γίνεται, δεν της ξεφεύγει κάτι. Παρ’ όλα αυτά, όταν γίνονται επεισόδια στα αποδυτήρια κάτι συμβαίνει και οι κάμερες δεν καταγράφουν τα περιστατικά.

11 Συλλήψεις οπαδών γίνονται;

Οχι πολλές και στον βαθμό που πρέπει ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι δίκες, αν δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, διεξάγονται έπειτα από έξι εφτά χρόνια, οι χούλιγκαν έχουν κάνει οικογένεια και παιδιά και είτε αθωώνονται όλοι είτε τιμωρούνται με αναστολή.

12 Η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή στα γήπεδα;

Οταν τα παιχνίδια είναι υψηλής επικινδυνότητας σε κάθε γωνιά του γηπέδου υπάρχουν άντρες της ΕΛΑΣ που είναι εκπαιδευμένοι. Στα ελληνικά γήπεδα βρίσκονται περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

13 Οι ΠΑΕ έχουν υπεύθυνους ασφαλείας;

Εχουν, αλλά η ευθύνη για την αντιμετώπιση των επεισοδίων ανήκει στην αστυνομία. Οι ομάδες έχουν και σεκιουριτάδες, οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία έγιναν σε συνεργασία της ΕΠΟ με τις λίγκες. Ωστόσο όταν οι ομάδες πρέπει να τοποθετήσουν 20 επιπλέον σεκιούριτι αρνούνται να το κάνουν για να γλιτώσουν 1.000 ευρώ. Η παρουσία των ιδιωτικών αστυνομικών μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση και την εξυπηρέτηση του πλήθους για να μη δημιουργούνται εστίες έντασης.

14 Πρόληψη γίνεται για την αποφυγή επεισοδίων;

Κάποιες ΠΑΕ προσπαθούν, αλλά δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι βασικό να αυξηθεί η ασφάλεια στα γήπεδα, η Δικαιοσύνη να στέλνει το μήνυμα ότι η οπαδική βία δεν μένει ατιμώρητη και παράλληλα να ενεργοποιηθεί το υπουργείο Παιδείας και να βάλει στα σχολεία το μάθημα της αθλητικής παιδείας.

Συμπέρασμα:

Η πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει τον χουλιγκανισμό, αρκεί να κάνει τα αυτονόητα. Να γίνονται συλλήψεις και να επιβάλλονται άμεσα ποινές για παραβατικές συμπεριφορές. Η ατιμωρησία «σκοτώνει», διότι οπλίζει το χέρι των οπαδών…

Μέχρι τώρα αυτό δεν συμβαίνει διότι οι οπαδοί είναι ψηφοφόροι, τα αφεντικά των ΠΑΕ έχουν συμφέροντα εκτός ποδοσφαίρου και θέλουν δίπλα τους τον οπαδικό στρατό, ενώ τα ελληνικά γήπεδα δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές και δεν παρέχουν ασφάλεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter