Ουτοπικός τουρισμός στο διάστημα, δυστοπική ζωή στη Γη

Ουτοπικός τουρισμός στο διάστημα, δυστοπική ζωή στη Γη

Οι δισεκατομμυριούχοι απογειώνονται στο διάστημα, απογειώνοντας και τα κέρδη τους ταυτόχρονα. Όσο ο Τζεφ Μπέζος και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποιούν τον ουτοπικό τουρισμό που ονειρεύονταν στο διάστημα, τόσο οι υπόλοιποι ζουν την απόλυτη δυστοπία στη Γη.

Είναι πραγματικά θλιβερό, αν όχι εξοργιστικό η συντριπτική πλειοψηφία να παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση την εκτόξευση στο διάστημα και την εμπειρία δύο -όχι και τόσο τυχερών ή ικανών- ανθρώπων. Στον Ψυχρό Πόλεμο η εξερεύνηση του διαστήματος είχε πολλές διαστάσεις: πολιτική, επιστημονική, συμβολική και στρατιωτική.

Τόσο η απογείωση στο διάστημα του Vostok 1 και του Γιούρι Γκαγκάριν, όσο και η προσσελήνωση του Απόλλων 11 από τους Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Όλντριν εμπεριείχε στοιχεία υπεροχής του ενός ή του άλλου συστήματος (σοσιαλιστικού ή φιλελεύθερου), της μίας ή της άλλης χώρας (ΕΣΣΔ ή ΗΠΑ) ή απλώς πανανθρώπινα (ο άνθρωπος στο διάστημα/στη Σελήνη).

Τώρα και ο συμβολισμός και το κίνητρο είναι αλλιώτικα. Αφενός, ο συμβολισμός αφορά τους ζάμπλουτους ιδιώτες που πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο στα καινούργια τους προϊόντα. Ενόσω, αποδεικνύουν ότι κανείς άλλος πέραν της τάξης τους μπορεί να πλουτίσει από τον διαστημικό τουρισμό καθώς και να ξεφύγουν για λίγα λεπτά από τον πλανήτη. Αφετέρου, το ίδιο το κίνητρο δεν είναι ούτε ιδεολογικό ούτε πολιτικό. Είναι καθαρά ιδιοτελές και αφορά την κερδοφορία.

Παράλληλα, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε έναν πλανήτη όπου οι ταξικές ανισότητες διευρύνονται μέρα με τη μέρα ενόσω η κλιματική αλλαγή εντείνεται, προκαλώντας ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τα δύο προνομιούχα άτομα που «ξέφυγαν» από τον πλανήτη, έγιναν προνομιούχα εξαιτίας της εντατικοποιημένης εργασιακής εκμετάλλευσης που επέβαλλαν σε άλλους ανθρώπους. Η Amazon του Μπέζος και η Virgin του Μπράνσον χτίστηκαν κυριολεκτικά στο αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων τους. Για δεκαετίες κρατούσαν τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, κατοχύρωναν πνευματική ιδιοκτησία μέσω πατεντών και εξαγόραζαν τους ανταγωνιστές τους, καθιστώντας τον εαυτό τους ως μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά.

Ο τουρισμός στο διάστημα είναι και αχρείαστος και ανήθικος. Αυτό διότι σπαταλούνται σημαντικοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές ανάγκες ενώ οι ελάχιστοι που δραπετεύουν από τον πλανήτη καταδικάζουν τους υπόλοιπους στη φτώχεια, στην ανασφάλεια και την επισφάλεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter