Π. Πολάκης για ΚΕΕΛΠΝΟ: Τους διορισμούς έκαναν ο Γεωργιάδης, η σύζυγός του και ο διευθυντής του γραφείου

Π. Πολάκης για ΚΕΕΛΠΝΟ: Τους διορισμούς έκαναν ο Γεωργιάδης, η σύζυγός του και ο διευθυντής του γραφείου

Λεπτομέρειες για τις 23 επίμαχες συμβάσεις σχετικά με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, που έληξαν μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Το σκάνδαλο στην Υγεία με τις υπερτιμολογήσεις δημιούργησε 84,5 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους, από το σύνολο των 340 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε, αλλά η Δικαιοσύνη συνεχίζει να κινείται με ρυθμό χελώνας σε περιπτώσεις όπως του Θ. Αναστασιάδη και της καταβολής των 5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πολάκης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη, σχολίασε ότι από τα 340 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, τα 84,5 δισ. ευρώ προήλθαν από το «μαύρο χρήμα» στην Υγεία,  αναφερόμενος στο μέτωπο που έχει ανοίξει η ηγεσία του υπουργείου για να βάλει τέλος στη διαφθορά στο δικό της τομέα.

Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο και ξεκίνησε το 1996 με την περίοδο των «εκσυγχρονιστών» του κ.Σημίτη, όπως είπε και συνεχίστηκε μέχρι το 2009, με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων

Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας μηχανισμός που βρισκόταν εκτός του λογιστικού ελέγχου και της εποπτείας των επίσημων οργάνων, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα μονοπάτι για προσλήψεις αλλά και αγορές ακριβών αντιδραστηρίων, που τελικά έγινε όργανο ελέγχου των ΜΜΕ, μέσω δυσθεώρητου ύψους ποσών που κατευθύνονταν σε ΜΜΕ.

«Τα μνημονιακά χρόνια, οι συνάδελφοί σας που ταΐζονταν ήταν αυτοί που λιβάνιζαν αυτούς που κατέστρεφαν», είπε χαρακτηριστικά.Για πρώτη φορά έγινε πλέον δυνατόν να μπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να κάνει διαχειριστικό έλεγχο μίας χρονιάς, «τα βγάζουμε στη δημοσιότητα, τα στέλνουμε στον εισαγγελέα … και μας κάνουν μηνύσεις οι πολιτικοί προϊστάμενοι, εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν και το βόδι».

Γεωργιάδη, σύζυγο και διευθυντής γραφείου “δείχνει” ο Πολάκης

Αναφερόμενος στα «ραβασάκια» με τα οποία γίνονταν οι διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στους οποίους είχε αναφερθεί στη Βουλή για τον κ.Γεωργιάδη και τον στενό του κύκλο, ο κ.Πολάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ, τη σύζυγό του και τον διευθυντή του γραφείου του, «τα στοιχεία είναι τόσο καιρό στον εισαγγελέα και δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία … τα έδειξα στην Επιτροπή αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω επίσημα», γιατί είναι μέρος της δικογραφίας.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν 23 άτομα, από τα οποία στα 15 ο «συστήσας» την πρόσληψη είναι ο διευθυντής του γραφείου του κ.Γεωργιάδη, σε ένα η σύζυγός του «και στα υπόλοιπα αυτός».

«Eίναι υπαρκτά πρόσωπα, έχουν ημερομηνία αποχώρησης της 31η Μαΐου του 2014» όπως είπε (ο κ.Γεωργιάδης αποχώρησε από το υπουργείο στις 6 Ιουνίου 2014), ενώ εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός «έκρυψε μεγάλο αριθμό συνεργατών», μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε, υπήρχε «κυρία άμεσος συνεργάτης του γραφείου Τύπου … με σπουδές αερόμπικ και βιβλιοθηκονομίας».

Σχολίασε εξάλλου ότι «πολλοί έκαναν περιουσία τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν τα δημοσιεύματα», μέσω εταιρειών όπως η Novartis και άλλων παρένθετων.

Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι το μοναδικό

Ο κ.Πολάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και της διοργάνωσης συνεδρίων στα οποία συμμετείχαν με χρηματοδότηση της Novartis και άλλων φαρμακευτικών στελέχη του υπουργείου Υγείας που συμμετείχαν στον καθορισμό των τελικών τιμών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε 55 χώρες, καθορίζοντας τελικά την κερδοφορία των πολυεθνικών στις χώρες αυτές.

«Προφανώς και δεν είναι η μόνη εταιρεία, απλά μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο “μαέστρος” της ιστορίας, δεν έκανε μόνη της τη συμφωνική ορχήστρα, είχε και άλλους εκτελεστές», όπως είπε.

Μέχρι το 2010 την τιμολόγηση των φαρμάκων έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης με εντελώς αδιαφανή τρόπο, τόσο την λιανική τιμή όσο και την ασφαλιστική, αυτή που χρεωνόταν το ελληνικό σύστημα με την αποζημίωση των ταμείων.

Στη συνέχεια ο κ.Λοβέρδος μετέφερε τη διαδικασία και την τεχνογνωσία στο υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένους ανθρώπους, με επιτροπή στον ΕΟΦ και δευτεροβάθμια στο υπουργείο για την τελική διαμόρφωση τιμής, «με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και με παραγράφους που βάζανε ή βγάζανε, επέτρεπαν εν μέσω περικοπών σε συγκεκριμένες εταιρείες να διαμορφώνουν υψηλές τιμές … αυτά πάνε στον εισαγγελέα και θα βγουν σύντομα στη δημοσιότητα».

Ενώ υποτίθεται ότι η Ελλάδα έπαιρνε τιμή από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, δεν γινόταν έτσι. Πρακτικά, τιμολογούσαν σε τρεις χώρες με ακριβές τιμές (π.χ. Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία) και η τέταρτη χώρα ήταν η Ελλάδα. Έτσι, η τιμή της Ελλάδας με τη σειρά της επηρέαζε προς τα πάνω την τιμολόγηση σε 55 χώρες αυτόματα. «Μία καλή τιμή εδώ μεταφραζόταν σε κέρδη σε 55 χώρες … πρόκειται περί διακρατικών συμφωνιών που μπορεί να έχουν επιβάλλει και οι φαρμακευτικές», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μη διαπραγμάτευση εκπτώσεων

Το «δεύτερο έγκλημα» όπως σημείωσε, πέραν των παραπάνω για την διαμόρφωση της αρχικής τιμής λιανικής, ειδικά στην Ελλάδα, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε ποτέ διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές την ασφαλιστική τιμή», αυτή που χρεωνόταν το ελληνικό σύστημα, ο φορολογούμενος και ο ασφαλισμένος όπου υπήρχε συμμετοχή.

Έτσι, ενώ σε άλλες χώρες ένα φάρμακο που είχε τιμή π.χ. 100 ευρώ αγοραζόταν τελικά 30 ή 40 ή 50 ευρώ, στην Ελλάδα αγοραζόταν χωρίς έκπτωση. Η πρώτη επιτροπή διαπραγμάτευσης συστάθηκε πέρυσι από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καυτηρίασε τις τεράστιες καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν από το Δεκέμβριο του 2015 στοιχεία στα χέρια της όπως το πρώτο πόρισμα του ΣΕΥΠ, που περιγράφει συγκεκριμένες ευθύνες για διαγωνισμούς, τα χρήματα που «φαγώθηκαν» κτλ. και «είμαστε στο Φεβρουάριο του 2017 .. είτε έχουν ξεχωρίσει τις δικογραφίες για να προφυλαχθούν κάποιοι, είτε πήγαν πιο πίσω».

Χαρακτηριστική είναι κατά τον κ.Πολάκη και η περίπτωση του Θ. Αναστασιάδη, καθώς ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το περασμένο Καλοκαίρι πρέπει να καταβάλει τα 5 εκατ. ευρώ που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

«Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί», όπως σημείωσε, «ζητάει ο κόσμος δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να γυρίσουν τα λεφτά πίσω».

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τιμωρεί η κυβέρνηση, δεν συλλαμβάνει η κυβέρνηση, δεν κυβερνάμε ούτε με διατάγματα ούτε με καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αλλά στο πλαίσιο του συντάγματος και του πολιτεύματος».

«Πρέπει όλοι οι θεσμοί να αντιστοιχηθούν στη λαϊκή απαίτηση», όπως είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter