Πάφος: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017

Πάφος: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017

Η Πάφος είναι εδώ και λίγες μέρες και επίσημα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, μαζί με το Άαρχους της Δανίας. Η πρώτη πρωτεύουσα της -πάντα γοητευτικής- Κύπρου γιόρτασε την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με δυναμισμό έφηβης, που κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

 Η φιλοσοφία των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί ταιριάζουν στο προφίλ της Κύπρου, έναν τόπο ανοιχτόκαρδο, φιλόξενο, που ξέρει να συνδυάζει διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, διαμορφωμένους με υψηλή αισθητική, αντάξια του προγράμματος «Πάφος- Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017, Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, Παφίτης ο ίδιος στην καταγωγή, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του αφού η πόλη του κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να προγραμματίσει με εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό μία σειρά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για την Πάφο. Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χρηματοδότησε με μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Πάφος- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017», για το οποίο εργάζονται περίπου 450 εθελοντές, την ώρα που το ‘Ααρχους έχει προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2017.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης επισήμανε ότι «ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν η ευκαιρία, ο καταλύτης για να θέσουμε βάσεις, όχι για το ’17, αλλά για να αλλάξουμε την πόλη μας. Για να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα μείνει για πολλά χρόνια».

Αναφερόμενος στο «Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ήταν «αναγκαίο να προτάξουμε ότι μικρές πόλεις στην Ευρώπη, πόλεις οι οποίες πιθανόν να μην έχουν τα σύγχρονα μουσικά μέγαρα και πολυτελή θέατρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράξουν πολιτισμό. Ειδικότερα πόλεις που έχουν μια τόσο πλούσια ιστορία, ένα τόσο πλούσιο πολιτισμό, που σε όλη την πόλη, σε όλη την επαρχία βλέπεις αυτόν τον τεράστιο πλούτο του πολιτισμού μας. Οπότε, αυτό που προτάξαμε ήταν ότι ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να υπάρξει παντού. Η πολιτιστική δημιουργία δεν είναι απαραίτητα μέσα στις κλειστές αίθουσες. Έτσι λοιπόν, το Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού είναι παντού. Είναι στα αρχαία θέατρα, στους δρόμους, στις πλατείες, στις παραλίες, είναι στα μνημεία μας, στους τόπους φυσικούς ομορφιάς. Κι όλο το πρόγραμμά μας, ακριβώς έρχεται να συνδυάσει, να αναδείξει αυτή τη σπουδαία κληρονομιά που έχουμε, με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, με τις σύγχρονες τέχνες, με τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δημιουργούν το σήμερα παράλληλα με την πολιτιστική κληρονομιά την οποία έχουμε».

Ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, επισήμανε ότι «η Πάφος ήταν πάντοτε περήφανη για την ιστορία και τον πολιτισμό της» και πρόσθεσε: «Έχοντας επίγνωση ότι η εθνική ταυτότητα και ευρωπαϊκή συνείδηση μπορούν να συνυπάρχουν, προσβλέπουμε μέσα από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού και υποσχόμαστε να δώσουμε μια μεγάλη συνέχεια σε αυτό που συμβολικά αρχίζει» με την ανάληψη από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστας Καδής, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε ότι «με το σύνθημα “Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”, η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στέλνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης. Σε μια χρονική περίοδο που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μάστιγα της τρομοκρατίας, γειτονικές μας περιοχές πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, μετανάστες παλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το θεματικό πρόγραμμα των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα προάγοντας την ειρήνη διαμέσου της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πως η «πολυπολιτισμικότητα είναι μέρος του DNA» της Πάφου, που «ανέκαθεν υπήρξε μια πύλη στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο» και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα «στέλνει ένα καθαρό μήνυμα διαφάνειας και ανοίγματος των πεποιθήσεων και των οριζόντων: της αποδοχής των άλλων πολιτισμών και της διαφορετικότητας και αναδεικνύει τη σημασία της ανοιχτής κοινωνίας».

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν 40 αντιπρόσωποι από άλλες πόλεις που διετέλεσαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, ξένοι διπλωμάτες και περίπου 100 δημοσιογράφοι από την Ευρώπη και την Ασία.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους που είχαν προσκληθεί με την ευκαιρία των εκδηλώσεων στην Πάφο, εισέπραξα τις απολύτως θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν από την οργάνωση των εκδηλώσεων για την τελετή έναρξης, αλλά και από την άψογη φιλοξενία που τους επιφύλαξαν οι -όλο χαμόγελα- άνθρωποι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter