Πάγια ρύθμιση 24-36 δόσεων για χρέη στην εφορία – Οι προϋποθέσεις

Πάγια ρύθμιση 24-36 δόσεων για χρέη στην εφορία – Οι προϋποθέσεις

Η_x000D_
ρύθμιση, της ρύθμισης… Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν ξεπεράσει τα 9,4 δισ._x000D_
ευρώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 και τις συνολικές οφειλές προς την εφορία να_x000D_
υπερβαίνουν τα 104 δισ. ευρώ, ήγγικεν η ώρα για την εφαρμογή νέου καθεστώτος_x000D_
ρυθμίσεων. 

Πλην της πολυαναμενόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων που θα αφορά παλαιά χρέη και η οποία συναντά προς το παρόν την αντίδραση των θεσμών, θα υπάρξει και νέα πάγια ρύθμιση την οποία θα μπορούν αυτομάτως και ηλεκτρονικά να επιλέγουν οι φορολογούμενοι για κάθε κατηγορία χρέους, παλαιού ή νέου. Αυτή θα είναι 24 μηνιαίων δόσεων και υπό ειδικές προϋποθέσεις θα φτάνει και τις 36.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, για να ενταχθεί κανείς στο νέο σύστημα των δόσεων που προωθείται από την κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει ήδη ρύθμιση με την εφορία (12 δόσεις). Και μάλιστα όχι απλώς να έχει ρύθμιση αλλά να τηρεί με συνέπεια τις προθεσμίες πληρωμής των δόσεων.

Οι οφειλέτες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να προσέξουν ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον πρέπει να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, όπως είναι και το πιθανότερο, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου διμήνου του 2019.

Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές σχήμα της νέας ρύθμισης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιά οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τη δυνατότητα του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.

Μέσω Taxis

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η ρύθμιση θα πρέπει «να λειτουργήσει γρήγορα, εύκολα και με λίγες παραμέτρους». Διαφορετικά, θα γίνει πολύπλοκη και θα είναι δύσκολο να γίνει ηλεκτρονικά. Δηλαδή όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Τaxis.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα ισχύσουν ίδια μέτρα και σταθμά για όλους τους οφειλέτες. Για παράδειγμα μπορεί σε δύο φορολογούμενους που χρωστούν το ίδιο ποσό να χορηγηθεί διαφορετικός αριθμός δόσεων, εάν ένας εκ των δύο έχει πολύ υψηλότερο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι αν δύο οφειλέτες έχουν το ίδιο ποσό οφειλής, για παράδειγμα 10.000 ευρώ, αλλά μεγάλη διαφορά στα δηλωθέντα προς την εφορία εισοδήματά τους, αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα θα μπει αυτομάτως στη ρύθμιση των 36 δόσεων και πάνω και ο άλλος πιθανώς στις 24 δόσεις.

Διαγραφή χρέους

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκε θα κλιμακώνεται το κούρεμα στις προσαυξήσεις, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει στην πλήρη διαγραφή.

• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι οφειλέτες έχουν χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ηλεκτρονικά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις να φτάσουν τις 24 (με προσωπική έγκριση από τον έφορο). Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορούν να γίνουν μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade. gr). Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.

Τονίζεται, τέλος, ότι εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

Οι φοροτεχνικοί

Η ένταξη στο νέο καθεστώς πάγιας ρύθμισης προϋποθέτει ότι η οφειλή είναι ήδη ενταγμένη στην υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων

Ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Β. Καμπάνης σχολιάζει στο Documento ότι η ρύθμιση που πρόκειται να έρθει φαίνεται, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, λιγότερο ελκυστική σε σχέση με αυτήν που φέρεται να προωθείται για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό διότι στη ρύθμιση της εφορίας θα υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει σε εκείνη των ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter