Παγίδες στις αποδείξεις για τις δαπάνες

Παγίδες στις αποδείξεις για τις δαπάνες

Τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι, αφού παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο διατηρείται φέτος αλλά και του χρόνου, σύμφωνα με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, η συλλογή αποδείξεων κρίνεται απαραίτητη

Και αυτό για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου αν στους ελέγχους που κάνει κατά καιρούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύψουν διαφορές. Μόνο πέρσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, όπως έδειξε πρόσφατα η εκκαθάριση από τις φορολογικές αρχές, τα πρόστιμα για ψευδείς φορολογικές δηλώσεις με αφορμή την ανάρτηση ψεύτικων δαπανών μόνο και μόνο για το κτίσιμο του αφορολόγητου ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ! Τόσο για φέτος όσο και για το 2020 οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν με δική τους ευθύνη τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τις οικογενειακές δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ.

Αν κάνουν λάθος ή δηλώσουν σκόπιμα υψηλότερες δαπάνες από τις πραγματικές, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς και πρόστιμα.

Η ευθύνη στον φορολογούμενο

Οι σχετικοί κωδικοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών αλλά θα συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο, ο οποίος θα φέρει και την ευθύνη της απόδειξης. Ωστόσο το σύστημα Taxis ενημερώνει τον φορολογούμενο για τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες και οι άλλοι φορείς πληρωμών για τις ηλεκτρονικές πληρωμές του.

Ομως υπάρχει και η διευκρίνιση προς τον φορολογούμενο ότι από τις συγκεκριμένες πληρωμές ενδεχομένως κάποιες να μην αντιστοιχούν σε αγαθά και υπηρεσίες που αναγνωρίζονται ως δαπάνες που κτίζουν το αφορολόγητο.

Το σημείο αυτό μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τον φορολογούμενο. Για παράδειγμα η ενημέρωση του Τaxisnet αναφέρει ότι ο Χ φορολογούμενος πραγματοποίησε το 2018 ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 8.000 ευρώ. Μέσα σε αυτές όμως περιλαμβάνονται και πληρωμές οι οποίες δεν αναγνωρίζονται για το κτίσιμο του αφορολόγητου, ύψους 3.000 ευρώ, όπως π.χ. η πληρωμή ενοικίου, η αγορά αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας, τα τέλη κυκλοφορίας, πληρωμές φόρων ή δόσεων δανείων.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει στους κωδικούς 049-050 το ποσό των 5.000 ευρώ. Αν έχει εισόδημα το οποίο απαιτεί ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 8.000 ευρώ, συμπληρώσει το ποσό των 8.000 ευρώ στους κωδικούς 049-050 και του γίνει έλεγχος, θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος για τη διαφορά καθώς και πρόστιμο. Επίσης, για το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συμπληρώσει κάθε φορολογούμενος λαμβάνεται υπόψη είτε το δηλωθέν εισόδημα είτε το τεκμαρτό, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Φόρος 22% και πρόστιμο στους παραβάτες

Οι δύο αυτές παγίδες κόστισαν στους φορολογούμενους πρόσθετους φόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ το 2018, αφού είτε το αφορολόγητο ήταν μικρότερο του εισοδήματος είτε από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι αποδείξεις ήταν λειψές.

Εάν οι δαπάνες είναι ανύπαρκτες, σε περίπτωση ελέγχου θα φορολογηθεί με 22% για το ποσό που έμεινε ακάλυπτο αλλά και με πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης. Το νέο καθεστώς που ισχύει από φέτος για τις αποδείξεις είναι ότι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματός τους, δηλαδή 1.500 ευρώ. Για τα εισοδήματα από 10.001 ως 30.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι ίσες με το 20% (6.000 ευρώ το μέγιστο), ενώ για εισοδήματα από 30.001 και πάνω το ποσοστό των δαπανών θα ανέβει στο 25%.

Σε κάθε περίπτωση, ανάσα για τουλάχιστον 5 εκατομμύρια φορολογούμενους αποτελεί η διατήρηση του αφορολόγητου, που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι χαμηλόμισθοι και οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ χάνουν οι έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση, αν η Κομισιόν δεν αποδεχτεί τη διατήρηση του μέτρου και επιβάλει την πολιτική της, πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι θα χάσουν οι πολλοί με τα χαμηλά εισοδήματα, έως και 450 ευρώ, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, με το κέρδος να φτάνει ακόμη και στα 750 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter