Παγκόσμια ανησυχία: Οι εκδοχές Ιράν και Ισραήλ, τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή – Ανάλυση BBC

Παγκόσμια ανησυχία: Οι εκδοχές Ιράν και Ισραήλ, τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή – Ανάλυση BBC

Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι «σημειώθηκαν ισραηλινά πυραυλικά χτυπήματα στο Ισφαχάν του Ιράν», η Τεχεράνη έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους, ανακοινώνοντας ότι δεν υπήρξε πυραυλική επίθεση αλλά «καταρρίφθηκαν μερικά drones» και ο πλανήτης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση ομοιάζει με θρίλερ.

Τι «λένε» ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα δίκτυα ABC, CBS και CNN ήταν τουλάχιστον τρία πυραυλικά πλήγματα από το Ισραήλ σε αεροπορική βάση του Ιράν. Οπως αναφέρουν για την επίθεση είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως.

Από την πλευρά του, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε λίγο αργότερα επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό». Την ίδια ώρα βέβαια, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι «αναχαιτίστηκαν drones», δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες στα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας.

Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει ούτε από την πλευρά των Ισραηλινών. Η μόνη πληροφορία που διακινείται από τον IDF στα ΜΜΕ της χώρας ήταν πως «επρόκειτο για χτύπημα στη λογική των αντιποίνων», όπως σημείωσε αξιωματούχος στη Jerusalem Post.

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον

«Η εξέλιξη του θέματος από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Εάν τα σημερινά γεγονότα σημάνουν το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ, αλλά και εάν το Ιράν αποφασίσει να ανταποδώσει τις ενέργειες», σημειώνεται σε ανάλυση του BBC, από τον δημοσιογράφο -ειδικό σε θέματα άμυνας και ασφάλειας- Φρανκ Γκάρντνερ.

Οι Βρετανοί υπενθυμίζουν πως «το Ισραήλ είχε καταστήσει σαφές ότι θα απαντούσε, με κάποιον τρόπο, στην ιρανική επίθεση με drones που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τώρα φαίνεται ότι το έκανε».

«Εάν αυτή είναι πράγματι η αρχή και το τέλος των αντιποίνων Ισραήλ, τότε φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένες ενέργειες σε μέγεθος και έκταση. Στο Ισφαχάν σήμερα το πρωί όλα φαίνονταν φυσιολογικά.

Όλη την εβδομάδα οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, κυρίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, παρακαλούσαν την κυβέρνησή του να μην προβεί σε βαριά απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση. Αν και αυτή ήταν μια δραματική κλιμάκωση, ήταν από μόνη της αντίποινα για την πρωτοφανή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ανώτατοι στρατηγοί», καταλήγει το BBC.

Διαβάστε επίσης:

Μπαρούτι η Μέση Ανατολή: «Αναχαιτίσαμε drones», λέει η Τεχεράνη – «Πυραυλικά πλήγματα», αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Παγκόσμια ανησυχία: «Το Ισραήλ επιτέθηκε σε αεροπορική βάση στο Ιράν» – Καταιγιστικές εξελίξεις

ΟΗΕ: «Μπλόκο» από τις ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης – «Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter