Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παίρνουν βάρος;

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παίρνουν βάρος;

Η παχυσαρκία_x000D_
είναι πλέον ένα μείζον πρόβλημα και για τη δημόσια υγεία και η 11η Οκτωβρίου_x000D_
έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει_x000D_
τις κυβερνήσεις και συγχρόνως την παγκόσμια κοινωνία να αναλάβει δράσεις. 

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ατόμων, όσο απίθανο και αν φαίνεται, που προσπαθούν να πάρουν βάρος και για διάφορους λόγους δεν τα καταφέρνουν.

Ποια είναι τα αίτια που δεν παίρνετε βάρος, συμβαίνει κάτι στο σώμα σας, που σας εμποδίζει, είναι απλά ένα γενετικό ζήτημα ή ένα μεταβολικό ζήτημα; Απαντήσεις δίνει η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος, μαζί με συμβουλές για να πάρετε βάρος τρώγοντας υγιεινά.

Η κ. Παπαγιαννίδου τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να λειτουργούν παράλληλα:

* Γενετική προδιάθεση για ταχύτερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από άλλους. Αυτό μπορεί να είναι γενετικά καθορισμένο και από τότε που γεννηθήκατε είστε λεπτοί και δεν παίρνετε εύκολα βάρος.

* Δυσαπορρόφηση στο έντερο. Μπορεί να συμβαίνει αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πιθανά και άλλες τροφικές δυσανεξίες, όπως δυσανεξία στη λακτόζη. Επομένως, όταν τρώτε τρόφιμα στα οποία έχετε δυσανεξία, χωρίς να το γνωρίζετε προκαλείται μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση στο έντερο, που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε για να πάρετε μυς και βάρος. Αν έχετε δυσαπορρόφηση, εκτός από λεπτοί, έχετε και χαμηλή μυϊκή μάζα.

* Βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο. Αν έχετε βακτηριακή υπερανάπτυξη θα έχετε ανεπάρκειες πολλαπλών θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη D αλλά και μέταλλα. Μπορεί να έχετε χαμηλά αμινοξέα, ακόμη και αν τρώτε πολλή πρωτεΐνη. Είναι επίσης πιθανό να έχετε λίγα οξέα στο στομάχι με συνέπεια δεν μπορείτε να διασπάσετε την πρωτεΐνη που τρώτε σε αμινοξέα και να τα απορροφήσετε αποτελεσματικά.

* Εντερική διαπερατότητα. Αν το έντερο σας είναι διαπερατό προκαλεί φλεγμονή και δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην αύξηση του βάρους. Η δυσβίωση, η οποία είναι μια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

Αν δυσκολεύεστε να πάρετε βάρος, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την υγεία του εντέρου σας, τονίζει η κ. Παπαγιαννίδου. Ο συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης με γρήγορο μεταβολισμό με πρόβλημα δυσαπορρόφησης δυσκολεύει πολύ περισσότερο την προσπάθεια σας να είστε σε ένα υγιές βάρος με καλή θρέψη.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter