Παγκόσμια κατακραυγή για τους έγκλειστους στις Τουρκικές φυλακές – Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Παγκόσμια κατακραυγή για τους έγκλειστους στις Τουρκικές φυλακές – Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται ακόμα στη φυλακή μετά από 100 ημέρες. Τι λέει το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστείας.

· Παγκόσμιες διαμαρτυρίες σημαδεύουν το «ορόσημο της ντροπής» για τους #Istanbul10

· Ακτιβιστές κινδυνεύουν με 15 χρόνια φυλάκισης με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία

Εκατό μέρες μετά την άδικη σύλληψή τους, η Διεθνής Αμνηστία ηγείται μιας παγκόσμιας απαίτησης για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των 11 επιφανών υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

10 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων της İdil Eser, Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου ενώ ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα. Στις 4 Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας κατέθεσε το κατηγορητήριο, καλώντας για ποινές φυλάκισης έως 15 ετών για όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παράλογες και κατασκευασμένες κατηγορίες.

«Οι διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι ξεκάθαρα πολιτικές διώξεις και τα στοιχεία που παρουσιάζονται εις βάρος τους είναι απαράδεκτα. Κάθε μέρα που περνάει και βρίσκονται στην φυλακή ενισχύει την πεποίθηση ότι το κράτος δικαίου της χώρας έχει καταρρεύσει. Η δύναμη και το σθένος της İdil Eser και των συναδέλφων της αποδεικνύει ότι όσες φωνές και αν προσπαθήσουν να φιμώσουν στην Τουρκία, το δίκαιο τις κάνει πιο εκκωφαντικές», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μετά από τρεΙς μήνες η έρευνα έχει, χωρίς καμία έκπληξη, αποτύχει να παρουσιάσει κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία που να επαληθεύουν τις φανταστικές κατηγορίες του εισαγγελέα. Ούτε έχει δείξει πως η υποτιθέμενη μυστική συνάντηση στη Buyukada σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τρομοκρατικές ενέργειες.

«Εκατό ημέρες πριν οι συνάδελφοί μας φυλακίστηκαν επειδή υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και πιο προφανές το πόσο μακριά έχει φτάσει η καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς και τα πολύ βαθιά κενά στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης», είπε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Το κατηγορητήριο είναι ένα τοξικό μείγμα από υπαινιγμούς και αναλήθειες το οποίο δεν έχει στηριχθεί σε καμία διεξοδική έρευνα και εξέταση. Επαναλαμβάνει εξωφρενικές και αλληλοσυγκρουόμενες κατηγορίες που δεν έχουν καμία θέση σε κανένα δικαστήριο που σέβεται τον εαυτό του».

Οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες κατηγορούνται πως υποστήριζαν πληθώρα «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων» με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες η μία με την άλλη και είναι αντιμέτωποι με ποινές έως και 15 ετών. Οι κατηγορίες εναντίον τους συμπεριλαμβάνουν αλλόκοτους ισχυρισμούς ότι αυτονόητες δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκκλήσεις για να σταματήσουν οι πωλήσεις δακρυγόνων, υποβολή χρηματοδοτικών προτάσεων ή η υλοποίηση εκστρατείας για την απελευθέρωση δασκάλων – απεργών πείνας, παρουσιάζονται ότι πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον της Idil βασίζονται σε έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας και δημόσιες δράσεις που έλαβαν χώρα πριν την πρόσληψη της στην οργάνωση.

Στις ερχόμενες μέρες, ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε περισσότερες από 25 χώρες θα διεξάγουν πάνω από 200 δρώμενα για να γιορτάσουν τα γενέθλια της Idil. Αυτά περιλαμβάνουν από εορτασμό γενεθλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι συνεντεύξεις τύπου σε μία αυτοσχέδια φυλακή στην Μαδρίτη. Ολόσωμα χάρτινα ομοιώματα της Idil σε φυσικό μέγεθος θα υπάρχουν σε αυτές τις δραστηριότητες για να υπογραμμίσουν την απουσία της.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει άμεσα και άνευ όρων να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους υποστηρικτές και υποστηρίκτριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλουν ένα τέλος στη βίαιη καταστολή που συμβαίνει στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Για να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις ανά τον κόσμο, παρακολουθήστε το hashtag #PartyWithIdil.

Με δικά τους λόγια:

«Είμαι έτοιμη να πληρώσω το τίμημα της επιλογής μου να δουλέψω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν φοβάμαι. Ο χρόνος μου στη φυλακή ενίσχυσε τη δέσμευσή μου να υπερασπιστώ τις αξίες μου. Δεν θα τις συμβιβάσω». Idil Eser (8/19/17)

«Θέλουμε οι γυναίκες να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις στερήσεις. Θέλουμε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην υπόκεινται σε κακοποίηση και βιασμό. Αν αυτό είναι έγκλημα, τότε είμαστε ένοχες, αλλά είναι ένα έγκλημα που θα συνεχίσουμε να το διαπράττουμε». İlknurÜstün (Αύγουστος 2017)

«Μου δίνει δύναμη η δημοσιότητα που η εγχώρια και η διεθνής καμπάνια δημιουργούν για εμάς που βρισκόμαστε υπό κράτηση και για τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί έξω. Δεν έχω νιώσει ποτέ μέλος μιας οικογένειας όσο νιώθω αυτή τη στιγμή. Είμαι τόσο χαρούμενη που υπάρχετε, που υπάρχουμε όλοι μας». Özlem Dalkıran (Οκτώβριος 2017)

«Είναι σημαντικό για μένα ότι η πολιτική και νομική ευθύνη για την κατάστασή μας δεν επιρρίπτεται στην Τουρκία ως χώρα ή στον λαό της… Ας περπατήσουμε το μη βίαιο μονοπάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζί!» Peter Steudtner (Σεπτέμβριος 2017)

Υπόβαθρο

Οι 10 της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στις 5 Ιουλίου όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο και τους έθεσε όλους υπό κράτηση. Κρατήθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 18 Ιουλίου, οπότε εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή μετά από αίτημα του εισαγγελέα για προφυλάκιση μέχρι τη δίκη τους.

Οι οχτώ φυλακισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η İdil Eser (Διεθνής Αμνηστία), ο Günal Kurşun (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών),ο Veli Acu (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ο Ali Gharavi (σύμβουλος στρατηγικήςIT), ο Peter Steudtner (εκπαιδευτής στη μη χρήση βίας και στην ασφάλεια), η İlknur Üstün (Γυναικείος Συνασπισμός) και η Nalan Erkem (Συνέλευση Πολιτών). Άλλοι δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την ίδια στιγμή, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Αυτοί είναι ο Şeyhmus Özbekli (Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα) και ο Nejat Taştan (Ένωση Παρατηρητηρίου Ίσων Δικαιωμάτων).

Ο Taner Kılıç , Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συνελήφθη στις 6 Ιουνίου και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην «Τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gülen» βάσει του αβάσιμου ισχυρισμού ότι κατέβασε την εφαρμογή ασφαλών μυνημάτων ByLock. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter