Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης Ολοκαυτώματος: «Μας ντροπιάζεις», λένε στον Ισραηλινό πρέσβη για το κίτρινο αστέρι στον ΟΗΕ (Photos)

Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης Ολοκαυτώματος: «Μας ντροπιάζεις», λένε στον Ισραηλινό πρέσβη για το κίτρινο αστέρι στον ΟΗΕ (Photos)

Την έντονη αντίδραση του διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Yad Vashem) Ντάνι Νταγιάν προκάλεσε η κίνηση του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν να φορέσει το κίτρινο αστέρι που η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει να φορά ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ευρώπη, σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κίνηση του Ερντάν, ο οποίος και μερικές μέρες πριν είχε πάλι προκαλέσει αντιδράσεις για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον του ίδιου του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ως στόχο –τουλάχιστον σύμφωνα με τον ίδιο- να πιέσει το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς (με συγκεκριμένη αναφορά). Κατά την τοποθέτηση του ο Ερντάν προχώρησε σε διάφορα ρητορικά σφάλματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα, συγκρίνοντας την επίθεση της Χαμάς με την Σόα (καθιερώθηκε ως όρος για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα από τους Εβραίους), αλλά και το ιρανικό καθεστώς με τους Ναζί. Όπως είπε θα κυκλοφορεί με το κίτρινο αστέρι στο πέτο του, το οποίο αναγράφει «Ποτέ Ξανά» έως ότου το ΣΑ καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Ερντάν: «Κάποιοι από εσάς εδώ δεν έχουν μάθει τίποτα τα τελευταία 80 χρόνια. Κάποιοι έχετε ξεχάσει τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε το σώμα αυτό».

Στα παραπάνω απάντησε με ανάρτηση του στα social media ο Ντάνι Νταγιάν, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση του Ερντάν και το σόου με το κίτρινο αστέρι, ντροπιάζει τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και το ίδιο το Κράτος του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων ο Νταγιάν ανέφερε: «Η κίτρινη στάμπα συμβολίζει την απόγνωση των Εβραίων και το ότι αυτοί βρίσκονται στο έλεος κάποιων άλλων. Όμως σήμερα έχουμε ένα ανεξάρτητο έθνος και έναν δυνατό στρατό». Ο Νταγιάν υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι λυπάται για την απόφαση αυτή της αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και τους προέτρεψε να φορέσουν την σημαία του Ισραήλ στο πέτο με το λευκό και το γαλάζιο αντί για την κίτρινη στάμπα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter