Παγκόσμιο Κύπελλο: Η κλήρωση και o τρόπος διεξαγωγής!

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η κλήρωση και o τρόπος διεξαγωγής!

Η κλήρωση των ομίλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου στην πόλη Σενζέν της Κίνας και μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος διεξαγωγής του τουρνουά.

Του Γιώργου Ορφανάκη/ info@eurohoops.net

Οι 32 εθνικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στο FIBA World Cup έχουν γίνει ήδη γνωστές και το επόμενο βήμα αφορά την κλήρωση των ομίλων για την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Στην κλήρωση της 16ης Μαρτίου θα προκύψουν οι 8 όμιλοι της πρώτης φάσης, οι οποίοι θα αποτελούνται από 4 ομάδες, εκ των οποίων οι δύο πρώτες θα περάσουν στους “16” και οι δύο τελευταίες θα δώσουν αγώνες για τις θέσεις 17 έως 32.

Στην επόμενη φάση, δηλαδή σε αυτή των “16”, θα δημιουργηθούν εκ νέου 4 όμιλοι των 4 ομάδων, από τους οποίους οι δύο πρώτοι θα προκριθούν στα νοκ άουτ προημιτελικά, ενώ οι δύο τελευταίοι θα πάρουν μέρος στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 16.

Κάθε αγώνας μετράει: 7 ομάδες προκρίνονται απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στόχος των ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι φυσικά η κατάκτηση ενός μεταλλίου, ωστόσο όσες δεν τα καταφέρουν θα παλέψουν για τα εισιτήρια που οδηγούν στους Ολυμπιακού Αγώνες.

Τα συγκεκριμένα εισιτήρια θα μοιραστούν ως εξής:

Στις 2 πρώτες χώρες στην τελική κατάταξη από την Ευρώπη

Στις 2 πρώτες χώρες στην τελική κατάταξη από την Αμερική

Στην πρώτη χώρα στην τελική κατάταξη από την Αφρική

Στην πρώτη χώρα στην τελική κατάταξη από την Ασία

Στην πρώτη χώρα στην τελική κατάταξη από την Ωκεανία

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό κάθε αποτέλεσμα μετράει αφού οι ομάδες θα προσπαθήσουν να τερματίσουν όσο γίνεται ψηλότερα, ώστε να εξασφαλίσουν μία θέση στο επόμενο μεγάλο μπασκετικό ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Για παράδειγμα, αν μία ομάδα της Αφρικής τερματίσει στην 17η θέση (ψηλότερα από κάθε άλλη), τότε θα είναι αυτή που θα πάρει το εισιτήριο από την Ήπειρο. Το ίδιο ισχύει αν για παράδειγμα δύο Ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες τερματίσουν στην 2η και 8η θέση. Αυτές οι δύο θα είναι που θα πάρουν τα δύο εισιτήρια που αναλογούν στην Ευρώπη ακόμα και αν μπροστά τους βρίσκονται εθνικές ομάδες από άλλη Ήπειρο.

Αυτός είναι ο λόγος που η FIBA φρόντισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17 έως 32, δίνοντας την ευκαιρία σε χώρες που θα αποκλειστούν πρόωρα να διεκδικήσουν έναν πολύ σημαντικό στόχο.

Το τέλος του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου λοιπόν, θα έχει κάνει γνωστές τις 8 χώρες (7 εισιτήρια + οικοδέσποινα Ιαπωνία) που θα βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι υπόλοιπες 4 θέσεις θα προκύψουν μέσα από τα 4 Προολυμπιακά Τουρνουά που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2020.

Γνωστό προς το παρόν μόνο το Α’ γκρουπ δυναμικότητας

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το μοναδικό γκρουπ δυναμικότητα που είναι γνωστό ενόψει της κλήρωσης, είναι το πρώτο. Σε αυτό συναντάει κανείς τις ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Σερβία, Αργεντινή, Λιθουανία, Ελλάδα και την οικοδέσποινα Κίνα.

Οι συγκεκριμένες 8 χώρες θα τεθούν επικεφαλής στους 8 ομίλους και φυσικά δεν μπορούν να αναμετρηθούν μεταξύ τους στην πρώτη φάση.

Τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας ωστόσο δεν έχουν οριστεί ακόμα. Σκοπός της FIBA είναι να αποφύγει – όσο γίνεται περισσότερο – την παρουσία Εθνικών Ομάδων από την ίδια Ήπειρο. H Ευρώπη για παράδειγμα θα έχει 12 εκπροσώπους στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν 4 όμιλοι με μία Ευρωπαϊκή χώρα και άλλοι 4 με δύο Ευρωπαϊκές χώρες.

Η FIBA αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά για τα επόμενα τρία γκρουπ δυναμικότητας την εβδομάδα πριν από την κλήρωση, δίνοντας μεγάλη προσοχή στην παγκόσμια κατάταξη αλλά και τα γεωγραφικά δεδομένα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter